AUTO-MOTO

Di Grassi: Dizajn bolida Formule E ne smije biti identičan onom u F1

Avaz.ba

17.8.2017

Aktuelni šampion Formule E, Lucas di Grassi, smatra da je veoma važno za šampionat da u petoj sezoni Formule E, dizajn ne prati ideje i izgled tradicionalnih bolida sa jednim sjedištem, kakvi se voze u Formuli 1. 

Naime, šampionat električnih bolida će u novoj sezoni imati potpuno novi automobil uz dizajn koji će biti pun iznenađenja, bar je tako izjavio predsjednik FIA-e, Jean Todt. Konačna verzija novog bolida, za koju se očekuje da napravi iskorak u odnosu na koncept kojeg je predstavio Spark ove godine (na slici). 

Trenutni dizajn bolida FE umnogome podsjeća na one iz Formule 1, i takav je od 2014. godine. Međutim, di Grassi smatra da se ne treba plašiti odstupanja od tradicionalnog dizajna u budućnosti. On zapravo smatra da je zatvaranje točkova mnogo efikasnije i da automobil izgleda više futuristički, i rekao je da je za njega poenta Formule E zapravo da sa električnim bolidom ide i adekvatan dizajn koji je nemoguće postići sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, a da to sa trenutnim bolidima nije postignuto. 

On je rekao da ima mnogo ideja, kao što je spajanje baterije sa difuzerom, hlađenje uz pomoć brzog strujanja vazduha ispod bolida, motori unutar točkova i slično. Rekao je i da je važno da se ne prave replike starih modela, već da je za seriju koja je i sama futuristička, moguće, uz pomoć tehnologije, napraviti futuristički automobil. On u potpunosti razumije da su za aktuelni automobil morali da naprave neki kompromis, ali da to ne smiju učiniti kada je riječ o budućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.