AUTO-MOTO

Novi XC40 upotpunjuje Volvo liniju premium SUV-ova: Veliki Korak u novom smjeru

Piše: Avaz.ba

26.9.2017

Jedan od najcjenjenijih proizvođača premium automobila na svijetu Volvo proširio je liniju SUV modela lansiranjem kompaktnog XC40 u Milanu.

Dolazak ovog automobila znači da Volvo Cars prvi put u svojoj historiji ima tri nova modela dostupna na svjetskom tržištu SUV-ova, koje je i najbrže rastući segment na automobilskom tržištu.  


Životni stil

Novi XC40 je prvi model Volva razvijen na modularnoj platformi vozila CMA, koja će poduprijeti sve nadolazeće automobile serije 40, uključujući i električna vozila. 

- XC40 je naš prvi model u segmentu malih SUV-ova, čime jačamo privlačnost brenda Volvo i krećemo u posve novom smjeru - rekao je Hakan Samuelson (Samuelsson), predsjednik i izvršni direktor Volvo Carsa, koji je dodao:

- Ovaj model je svjež, kreativan i upečatljiv novi član game Volva. Stoga je sasvim prirodno predstaviti ga u Milanu, užurbanom evropskom središtu mode, umjetnosti, dizajna i životnog stila.

Govoreći o tehnologiji, XC40 dolazi s nagrađivanim tehnologijama sigurnosti, povezivosti te infotainmenta, koje su poznate iz modela novih serija 90 i 60. Poput svoje veće braće, XC40 naglašava transformacijski učinak ovih novih Volvo razvojnih tehnologija na brend i profitabilnost.

Slijetanje s ceste  

Ove tehnologije čine XC40 jednim od najbolje opremljenih vrhunskih malih SUV-ova na tržištu. Funkcije sigurnosti i asistencije vozaču na XC40 uključuju Volvo sisteme Pilot Assist i City Safety, sistem za sprečavanje slijetanja s ceste i zaštitu u slučaju slijetanja s ceste, sistem upozorenja na nadolazeća vozila sa podrškom pri kočenju i sistem kamera koje pokrivaju 360 stepeni oko automobila i koji pomaže pri parkiranju u uskim prostorima.

XC40 će od početka proizvodnje biti dostupan sa D4 dizelskim ili T5 benzinskim četverocilindričnim Drive-E pogonom. Dodatne opcije pogona, uključujući hibridnu i električnu verziju, bit će prezentirane kasnije. XC40 će, također, biti prvi Volvo model dostupan s Volvo Cars novim trocilindričnim motorom.

Proizvodnja novog XC40 započinje u novembru u fabrici u Gentu.

Funkcionalan prostor za pohranu

XC40 nudi i revolucionaran novi pristup skladišnom prostoru unutar automobila. Genijalan dizajn interijera omogućava vozaču XC40 mnoge funkcionalne prostore za pohranu u vratima i ispod sjedala, poseban prostor za telefone, koji uključuje indukcijsko punjenje, sklopivu kuku za male vrećice i kanticu za smeće na tunelskoj konzoli, koja se može ukloniti.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.