AUTO-MOTO

Markez po titulu kreće sa pol-pozicije, Dovi nije bio na nivou

AFP

Piše: R. Be.

11.11.2017

Kada je najpotrebnije, Španac Mark Markez ( Marc Marquez) na motoru Honde pokazuje najviše. Zato je veliki šampion i veoma blizu da odbrani titulu najbloljeg vozača u Moto GP i ove sezone. 

Markez je na posljednju utrku, u špansku Valensiju, donio 21 bod prednosti u odnosu na Ducatijevog Italijana Andrea Dovicioza (Dovizioso). 

Iako Dovi prije sezone nije bio među najvećim favoritima, pokazao je da se na njega mora računati. Ipak, kada je trebalo rizikovati i biti ispred Markeza, Dovi je podbacio. Mnogi su se nadali da će u Valensiji dati sve, ali...

Markez je danas bio ispred svih. Nije morao toliko rizikovati, ali proračunati rizik mu je u krvi. U utrci  u Valensiji treba mu plasman iznad 11. mjesta, ali on je odlučio odvesti najbrži krug i pokazati klasu. Tokom kvalifikacija je izgubio motor, završio pored staze, ali i njegovi patovi straše konkurenciju. 

Dovi je trebao i morao biti u prvom startnom redu, ali kvalifikacije je završio na devetoj poziciji. Markezu su se u prvom startnom redu pridružili Žoan Zarko (Johann Zarco) na Tech 3 Yamahi. Do treće pozicije dovezao se  Andrea Janone (Iannone) na Suzukiju. 

Posljednja ovosezonska utrka počinje u 14.00 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.