AUTO-MOTO

Četiri godine nakon nesreće: Šumaherovo stanje nepoznato, svi priželjkuju lijepu vijest

Avaz.ba

29.12.2017

Na današnji dan prije četiri godine Majkl Šumaher (Michael Schumacher) doživio je nesreću na skijanju u francuskim Alpama. 

Bio je u društvu svog sina Mika (Micka) na planini Dent de Burgin kada je pao i udario u stijenu. 

Iako je nosio skijašku kacigu, doživio je teške povrede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenoblu, gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu zbog traumatskih povreda mozga, piše Dnevnik.hr.

Tog dana počela je drama cijele porodice Šumaher (Schumacher), koja se protegnula na već pune četiri godine. Drama prožeta neizvješnošću u vezi sa zdravstvenim stanjem njihova oca i supruga, isprepletena raznim medijskim špekulacijama koje je Šumaherova menadžerica Sabine Kem (Kehm) redovno demantirala, prijetivši nerijetko i sudskim tužbama. 

Oporavak nije išao brzinom kakvu su svi priželjkivali

Nesreća koju je doživio najveći u historiji Formule 1 solidarizirala je cijeli sportski svijet, a naročito automobilizam. Poruke podrške Šumajeru stizale su sa svih strana, i ne samo od bivših kolega već i od brojnih drugih sportskih šampiona.

Svima je želja bila ista - da se legendarni Šumi što prije oporavi i ponovno uživa sa svojom porodicom u zasluženoj penziji

Porodična borba s lažima i izmišljotinama

U skladu sa željama porodice, menadžerica Kem nije u medijima govorila o njegovom zdravstvenom stanju. Izuzetak bi učinila samo onda kad bi se pojavile razne izmišljotine u vezi s poboljšanjem ili pogoršanjem stanja.

U proteklom periodu brojni su se likovi medijima predstavljali kao "dobro upućeni" u Šumaherovo stanje, njihove smo izjave prenosili, ali i uzimali sa zadrškom jer su se mahom pokazale neistinitima. 

Tračak nade u pozitivan rasplet dala je Šumaherova menadžerica u maju 2015. godine izjavom da se njegovo "stanje polako poboljšava s obzirom na ozbiljnost povrrede koju je pretrpio".

Danas, na četvrtu godišnjicu velike nesreće, Kem je poručila: 

"Odluka je porodice da štitimo njihovu privatnost jer je to u Majklovom interesu. Da se nešto značajno dogodilo, mi bismo to već saopćili javnosti."

Majkl Šumaher je za vrijeme svoje karijere u Formuli 1 doživio tri teške nesreće i svaki put se izvukao i vraćao utrkivanju. Osvajač je sedam naslova prvaka i pobjednik 91 utrke (u obje je kategorije nedostižan rekorder) u srijedu će navršiti 49 godina.

Njegovoj obitelji, svim istinskim fanovima Formule 1, ali i sporta općenito, bilo bi iznimno drago da legendarni Nijemac rođendan dočeka s bilo kakvim promjenama nabolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.