Mercedesova najluksuznija limuzina: Maybach S klase od sada je duži za 254 milimetara

Avaz.ba
13.02.2018 13:23
A
A
A

Mercedes-Maybach S klase je unaprijeđen, pa je sada duži 254 milimetra.

Njemački proizvođač unaprijedio je svoju najluksuzniju limuzinu za 2018. godinu, a najuočljivija promjena vidi se iz profila, s obzirom da je automobil sada duži za 254 mm (10 inča) – ukupna dužina je čak 5.461 mm, a međuosovinsko rastojanje je 3.365 mm.

Kako bi se naglasila vizuelna razlika u odnosu na standardnu S klasu, nova Maybach verzija dobila je drugačiju masku hladnjaka, koja nije karakteristična za ostale Mercedese.

Rešetka se sastoji od gusto poređanih kromiranih vertikalnih lajsni, a zadržan je Mercedesova amblem na haubi i gepeku, dok je značka Maybach prisutna na C stubovima vozila.

Osim toga, otvori za zrak na prednjem braniku obrubljeni su metalik ukrasnim elementima, a isti materijal upotrijebljen je i na zadnjem dijelu automobila, na završecima izduvnih cijevi i donjem dijelu branika.

Povećane vanjske dimenzije odrazile su se i na dodatni komfor u kabini, naročito za putnike na zadnjim sjedištima, koji su u vozilima ove klase obično i vlasnici automobila ili VIP klijenti.

Još jedna novina je dvobojna karoserija, pri čemu su krov, ali i stubovi, hauba i poklopac prtljažnika u jednom tonu, dok je ostatak eksterijera u drugom.

Dvobojna karoserija dostupna je u devet kolornih kombinacija.

Mercedes-Maybach S klase može da se naruči u dvije varijante.

Model S560 4Matic za pogon koristi turbo punjeni 4.0 V8 sa 469 ks (345 kW) i 700 Nm, dok je S650 opremljen takođe turbo punjenim 6.0 V12 agregatom koji isporučuje 630 konjskih snaga (463 kW) i čak 1.001 Nm obrtnog momenta.

Unutrašnjost je kao i do sada presvučena najskupljim materijalima dostupnim u auto-industriji, a sve je začinjeno sa još više ambijantalnog osvjetljenja nego ranije.

Novi Mercedes-Maybach S klase imaće svjetsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Ženevi.