AUTO-MOTO

Vatrena Kolumbijka dolazi u Formulu 1

Avaz Sport

9.3.2018

Italijanka Lela Lombardi (Lella) posljednji je ženski vozač koji je nastupio u utrci Formule 1 i jedina žena u historiji s osvojenim bodovima u “najbržem sportskom cirkusu na svijetu”.

No, Lombardi je nastupala još prije 42 godine, a od prve utrke Formule 1950. do danas, samo je pet žena nastupilo u kvalifikacijama ili utrkama u poređenju s više od 800 muškaraca.

Nova nada

Osim Lombardi, na samoj utrci nastupila je još jedino Marija Tereza (Maria Teresa), ukupno tri puta, i to sve 1958. Divina Galika (Galica), Dezire Vilson (Wilson) i Đovana Amati (Giovanna) vozile su samo kvalifikacije. Amati je, ujedno, bila i posljednja žena koja je vozila kvalifikacije u F1. Bilo je to već davne 1992. godine.

Nova ženska nada sad je Tatjana Kalderon (Tatiana Calderon, 24). Vatrena Kolumbijka pridružila se ekipi Saubera kao razvojni vozač.

Tatjana je i prošle sezone bila testni vozač Saubera, ali se ovog puta nada da će napokon dobiti priliku da se takmiči u Formuli 1. Ona paralelno vozi u automobilističkoj GP3 seriji. Kalderon je prošle sezone u GP3 ostvarila 17 startova i osvojila sedam bodova. 

- Ova nova saradnja temeljit će se na iskustvu koje sam prošle godine stekla kao razvojni vozač s timom Saubera. Ovo mi je i velika prilika da ostvarim svoje snove, a to je nastup u F-1 utrci - rekla je Lombardi.

Fred Vaser (Vasseur), direktor tima, zadovoljan je napretkom i radom vozačice iz Bogote.

- Tatjana je radna osoba, koja je impresionirala svojim fokusom i posvećenošću ovom sportu. Ostvarila je dobar napredak kao vozač - kazao je Vaser.

Počela u kartingu

Kalderon se kao 12-godišnjakinja počela takmičiti u kartingu.

U karijeri je vozila u Formuli Renault, britanskoj Formuli 3 te Florida Vinter seriju, u kojoj su joj suparnici bili današnji perspektivni F-1 vozači Maks Ferstapen (Max Verstappen) i Lens Strol (Lance Stroll). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.