AUTO-MOTO

"Nissan" spreman da otkupi udio u "Renaultu"

Ekonomski

13.3.2018

Japanska kompanija "Nissan" navodno je počela pregovore s francuskom vladom u vezi s kupovinom njenih 15 posto akcija kompanije "Renault".

Tim potezom bi se potpuno promijenila vlasnička struktura alijanse, koju od 2016. godine čini i "Mitsubishi", jer bi se prema ovoj ponudi Vlada odrekla svog utjecaja u "Renaultu", a francuski proizvođač bi odustao od kontrole nad "Nissanom", prenose neimenovani izvori.

Posao je daleko od sklapanja, jer ovakve transakcije su pod posebnom lupom zbog politički osjetljivih pitanja, a za Vladu Francuske je vrlo bitno da se ne stekne utisak o preuzimanju. 

Ove špekulacije su demantirali i iz "RenaultNissanMitsubishi" saveza i iz redova francuske vlasti. Iz alijanse tvrde da "istražuju mogućnosti dublje sinergije i povećanje operativnih konvergencija, ali da ne planiraju promjenu odnosa međusobnih udjela vlasništva".

Špekuliše se da se razmatra čak i opcija da menadžment grupacije nadgleda holandska fondacija kao uvod u integraciju u globalnu automobilsku kompaniju s bazom u Amsterdamu. 

"Renault-Nissan" se konstantno bori s planovima o potpunom spajanju još od osnivanja 1999. godine. Međutim, u posljednje vrijeme francuska vlada ovo navodno forsira kako bi osigurala budućnost saveza, koji je 2017. bio najveći proizvođač automobila na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.