AUTO-MOTO

Valentino Rosi produžio karijeru do 2020

N. R.

15.3.2018

Devetostruki svjetski šampion Valentino Rosi (Rossi) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor sa Yamahom, što znači da će u Moto GP prvenstvu ostati do kraja 2020. godine.

Italijanski motociklista je već nekoliko puta naglasio da želi da se trka i poslije ove sezone, ali je zvanična potvrda stigla u četvrtak, pred početak ovogodišnjeg prvenstva. 

"Doktoru" će predstojeća sezona biti 23. ukupno, a 13. u Yamahi, a produžetak saradnje znači da će voziti i pošto uđe u petu deceniju života.

- Kada sam potpisao prethodni ugovor sa Yamahom, pitao sam se da li će mi to biti posljednji. U ovo vrijeme sam rekao da ću tu odluku donijeti u naredne dvije godine. Tokom te dvije godine sam zaključio da želim da nastavim da se trkam, jer me to čini sretnim - rekao je Rosi.  

Rosi je, inače, u Svjetskom šampionatu debitovao 1996. godine i od tada je upisao 115 pobeda, 227 podijuma i devet titula, od toga sedam u kraljevskoj klasi, što ga čini jednim od najboljih vozača u historiji.

Italijanski motociklista je najzaslužniji za najveće uspjehe Yamahe, od koje je i napravio šampionski motor. Svoje prve tri titule u kraljevskoj klasi je osvojio sa Hondom, da bi potom prešao u Yamahu sa kojom je od 2004. godine, uz pauzu koja je trajala dvije sezone, ostvario 56 pobjeda, 43 druga mjesta i 35 trećih na 206 trka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.