HEROJ ODBRANE SARAJEVA

Tajib Delalić, rođak Ramiza Salčina za "Avaz": Država mu se nije odužila za žrtvu

Bošnjaci su ranije zaboravljali ono što im se deśavalo i ne smije da im se ponovi to više, jer živimo u takvom okruženju gdje nas uvijek vrebaju nespremne i nesložne

Delalić. Avaz

Piše: S. Padalović

22.8.2022

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je Ramiz Salčin, prvi komandant Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. Učestvovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i presudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva, od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. avgusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

Tajib Delalić, rođak Ramiza Salčina i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad Sarajevo, kazao je za portal "Avaza" da se moramo sjećati ovakvih ličnosti i svega onoga što nam se desilo od 1992. do 1995.


- Bošnjaci su ranije zaboravljali ono što im se deśavalo i ne smije da im se ponovi to više, jer živimo u takvom okruženju gdje nas uvijek vrebaju nespremne i nesložne. Platimo glavom, platimo krvlju - kazao je Delalić.

Na pitanje je li se država odužila za žrtvu Ramiza Salčina, Delalić je kategorično rekao ne.

- Ne, naravno da nije. Ramiz je mnogo više trebao dobiti, trebao je imati i čin heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, jer je Ramiz komandovao svim. I ono što je radio 1990. i 1991. u pripremi u raznim aktivnostima. Potrebna je mnogo veću pažnju prema njemu i drugim herojima - rekao je Delalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.