BORILAČKI SPORTOVI

Majstor direkta: Šokirao je bokserski svijet kada je Muhammadu Aliju slomio vilicu, a umro je u staračkom domu u teškim mukama

Avaz.ba

9.8.2017

Na današnji dan 1943. godine rođen je Ken Norton, bivši bokserski svjetski šampion u teškoj kategoriji u verziji WBC, koji je šokirao bokserski svijet pobjedom nad Muhammadom Alijem 1973. godine.

Norton se 1973. godine u San Dijegu borio protiv Alija i niko mu nije davao velike šanse za pobjedu. Njegov stil i taktika zbunili su Alija, koji je boksovao uz velike bolove, pošto mu je Norton slomio vilicu u početnim rundama.

Norton je tada pobijedio podjeljenom odlukom sudija. Prije toga, Ali je izgubio samo 1971. godine.

Oni su nakon toga boksovali još dva meča, u kojima je Ali pobijedio podjeljenim odlukama sudija. Posljednji meč boksovali su 1976. godine u Njujorku na stadionu Jenkija, u noći kada je policija štrajkovala i kada su se mnogi u publici brinuli za svoju sigurnost.

Norton je osvojio titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji u WBC verziji 1977. godine. On je tokom karijere nosio nadimke "Crni Herkul" i "Razbijač vilice". 

Norton je preminuo 2013. godine od posljedica moždanog udara. Posljednje dvije godine života proveo je u staračkom domu.

Legendarni bokser je u karijeri odradio 50 borbi, a imao je svega 7 poraza i jedan neriješen ishod.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.