BORILAČKI SPORTOVI

Očekivano: Uzorak "B" pozitivan, Jonesu prijeti četiri godine suspenzije

(Al. Ti.)

13.9.2017

Kao što je bilo i očekivano Jon Jones je pao i na drugom doping testu. Naime, USADA je danas objavila kako je i uzorak "B" pozitivan, te da prvaku poluteške kategorije u UFC-u prijeti četverogodišnja suspenzija, a vjerovatno i kraj njegove bogate karijere. 

“Uzorak B gospodina Jonesa je potvrdio sve ono što je pokazao i uzorak A”, stoji u naknadnom priopćenju USADA-e te je dodano:

“Bitno je, kao što je i ranije navedeno, da se procedura nastavi do kraja prije nego što se izvuku bilo kakvi zaključci u ovom slučaju.”

S pozitivnim uzorkom B, Jones će sada krenuti s pravnim procesom koji vodi USADA, UFC-ov partner za borbu protiv dopinga. Nejasno je koliko će to tačno trajati. Prvo saslušanje u ovom slučaju je zakazano za 17. oktobar , a dogodit će se u Los Angelesu ispred Atletske Komisije Kalifornije.

U posljednjem padu na doping testu je bio pozitivan na Letrozol, a suspendovan je na godinu dana. Sada je pao na oralni steroid Turinabol.

Iako je prošao nekoliko testova uoči meča s Danielom Cormierom na UFC-u 214, doduše za koje su uzeti uzorci krvi, Jones je pao na testu samo dan prije nastupa 29. jula. Tada je testiran njegov uzorak mokraće te je Jones bio pozitivan. Kasnije je otkriveno da se Turinabol niti ne može otkriti testiranjem krvnog uzorka, nego samo uzorka urina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.