BORILAČKI SPORTOVI

Lakrdija u Las Vegasu, Golovkinu ukradena pobjeda: "Važni su postali samo novac, kontrola i moć"

Avaz.ba

17.9.2017

Jedan od najiščekivanijih boksačkih okršaja godine, dvoboju za naslov u srednjoj kategoriji između Kazahstanca Genadija Golovkina i Meksikanca Kanela Alvareza, završen je sramotnom odlukom sudija koji su borbu proglasili neodlučenom.

Golovkin je na ovaj način zadržao naslove po WBA, WBC i IBF verzijama, ali ostao mu je gorak okus u ustima jer je zaslužio pobjedu. Čak su i meksički navijači u Las Vegasu zviždali sudijama nakon njihove kontroverzne odluke.

"Određeni promotori imaju moć"

Alvarez je bolje otvorio meč i uzdrmao Golovkina u prve tri runde, ali sve je nakon toga bilo na strani Kazahstanca koji je u potpunosti dominirao do kraja dvoboja. Zato su svi ostali u šoku kad su počele stizati odluke sudija: već je ona prva koja je bodovala pobjedu Golovkina samo sa 115-113 bila sumnjiva, ali onda je uslijedila kartica na kojoj je pisalo 114-114 da bi ‘šlag na tortu’ bila odluka sutkinje Adelaide Byrd koja je dodijelila pobjedu Alvarezu s čak 118-110, odnosno 10-2 u rundama.

“Ovo je posljedica korupcije u boksu. U boksu više nisu važne stvari koje bi trebale biti. Važni su samo novac, kontrola i moć. Određeni promotori imaju moć, kontroliraju tko će biti suci i za koga će glasati”, bez dlake na jeziku je rekao slavni boksački trener, a danas analitičar ESPN-a Teddy Atlas.

“Suđenje nije moja krivica, ja sam radio pritisak na Alvareza svaku rundu. Još imam sve pojaseve, i dalje sam prvak, ali želim revanš”, izjavio je nakon meča Golovkin koji sada u karijeri ima omjer od 37 pobjeda i jednog remija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.