BORILAČKI SPORTOVI

Marko Huk za Avaz.ba: Nikada se nisam onako loše osjećao, bojim se da su me otrovali prije meča

Hukić (crni šorc) kaže da nije mogao uputiti više od dva udarca prema Ukrajincu Usiku

Piše: A. SOKOLOVIĆ

18.9.2017

Njemački bokser s naših prostora Muamer Hukić, alias Marko Huk (Marco Huck), u Berlinu je početkom septembra svojim mečem protiv Ukrajinca Oleksandera Usika (Aleksander Usyk) otvorio najveći bokserski turnir svih vremena - "Muhammad Ali Trophy", kao sjećanje na boksersku legendu Muhameda Alija (Muhammed).

Ova svjetska bokserska serija (World Boxing Super Series), u kojoj je nagradni fond od 50 miliona eura, krenula je iz Berlina gdje je Hukić, kao donedavni svjetski šampion u WBO i IBF verziji u kruzer (poluteškoj) kategoriji izgubio od Usika, nakon što je sudija prekinuo meč u desetoj rundi.


Obilazak Fontane di trevi

Hukić je nakon nekoliko dana odmora u Njemačkoj, jučer stigao u Rim, gdje je na odmoru sa suprugom Aminom, te sinovima Kerimom i Kadirom.

Nakon što je obišao čuvenu Fontanu di Trevi, javio nam se na naš poziv i za naš portal prenio dojmove meča u Berlinu.

- Lijepo mi je u Italiji. Dugo smo planirali da dođemo u Rim i sada smo uspjeli realizirati cilj. Uživamo, šetamo, upoznajemo ovaj grad i svaki trenutak provodimo u šetnji. Želim se odmoriti od svega, a najbolje je to uz porodicu. Ostat ćemo još sedam dana - kaže Hukić za Avaz.ba.

Sada, kada se sve sleglo u vezi meča, kako biste Vi komentirali poraz od Usika?

- Od prve runde sam bio bez snage. Nisam mogao vjerovati da sam kondiciono slabo ušao u meč. Što se tiče snage bilo je sve ok, ali kondicija mi je bila slaba. Nijednu akciju nisam radio do kraja, uvijek je bilo da uputim prema Usiku jedan ili dva udarca i to je sve.

Kakvi se bili na treninzima, u mečevima protiv sparing-partnera prije meča? 

- Sparing sam radio s trojicom najboljih boraca. Znao sam u ringu biti s njima i po 10 rundi, a da ne osjetim umor. U duelu protiv Usika bio sam totalno bez zraka, jadva sam disao.

Postoji li mogućnost da ste nešto popili prije meča?  

- Vjerujte mi, o tome sam i razmišljao. Malo sam vraćao film, pokušavao se sjetiti šta sam sve popio i pojeo prije meča, ali mi je sve čudno. Kada bolje razmislim, i djelovao sam kao da sam otrovan. Ništa mi nije bilo jasno.

Da li ste davali urin na kontrolu, mimo onog obaveznog nakon meča?  

- Nisam! U tom trenutku mi to nije naumpalo, a pogriješio sam što to nisam uradio. tek dan, dva nakon meča sam o tome razmišljao i po glavi mi se vrtila zamisao da sam nešto popio što nisam trebao. Sve mi je nekako čudno. Nikada nisam bio tako loše kondiciono spreman. Da sam amater ili početnik, u redu, ali iza sebe imam 50 profesionalnih borbi i u sličnom stanju kao u Berlinu nikada nisam bio. Strašno!

Dolazak u BiH 


Kada Vas ponovo vidimo u ringu?   

- Uskoro, još nisam donio odluku kada će to biti, ali neću dugo čekati. Ovaj poraz me neće zaustaviti.

Planirate li posjetu Sarajevu, rodnoj Sjenici...?  

- Svakako! U Sarajevu sam za Novu godinu, planirao sam otići i kod svojih u Sjenicu. Dugo nismo bili. Radujem se susretu s rodbinom i prijateljima - kaže Hukić za Avaz.ba. 

Kompletan meč između Huka i Usika možete pogledati ovdje: 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.