BORILAČKI SPORTOVI

Vučelj: Cilj mi je što bolje promovirati svoju državu!

( A.Durgut/Avaz.ba)

Piše: A. MISIMOVIĆ

27.9.2017

Edin Vučelj, najuspješniji je seniorski kickbokser za 2016. godinu. Ovaj 23-godišnjak je rođen u Bužimu, a sport je zavolio još od šeste godine kada mu je omiljeni bio taekwondo. Kao mlada nada bh. sporta, Vučelj je neko ko konstantno niže uspjehe. 

Tako je osvojio međunarodno takmičenje u taekwondou u Sloveniji, kao i dva turnira na kojima je osvojio četiri zlatne medalje. Uspjehe je postigao i osvojivši Svjetski kup u Italiji u disciplini light kontakt, dok je na Evropskom prvenstvu u Mariboru osvojio 3. mjesto i medalju za reprezentaciju BiH.

Na Evropskom kupu u Karlovcu osvojio je tri zlatne medalje, nakon toga i Balkan Open u Tešnju. Na Svjetskom kupu u Mađarskoj osvojio je prvo mjesto i ostao neporažen u svojoj disciplini-kicklight. Trenutno je treći na svjetskoj rang listi WAKO kickboxinga u disciplini kicklight do 84 kg.

Upravo navedeni uspjesi bili su povod za razgovaramo sa njim, a Vučelj je za Avaz.ba pričao o svojim sportskim počecima, te kako je postao najuspješniji u kickboksu.

Sport kao ljubav od malih nogu

Vučelj je u Bihaću završio srednju Tehničku i Muzičku školu, nakon čega dolazi u Sarajevo gdje nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji.

Godine 2007. je položio za „prvi dan“, 2009. godine za „drugi dan“, majstorsko zvanje u taekwondou.


( A.Durgut/Avaz.ba)

Prve korake u sportu napravio je u klubu Asim Bajraktarević Hamza iz svog rodnog kraja.

Međunarodno takmičenje u Sloveniji 2014. godine, na kojem je pobijedio tadašnjeg aktuelnog evropskog prvaka otvorilo mu je vrata prema mnogim većim takmičenjima.

Njegove uspjehe prepoznali su iz Slovenskog fight cluba „Gepard“ te mu uputili poziv za saradnju. Budući da nije imao priliku otići na brojna velika takmičenja, Edin prihvata poziv te počinje takmičiti za slovenski klub.

Njegovo prvo takmičenje u kickboksu bilo je 2016. godine. Riječ je o Evropskom kupu u Italiji gdje je Edin već na prvom takmičenju pokazao da se može boriti protiv najboljih na svijetu kao što je tadašnji protivnik Davide Massineo aktuelni profesionalni svjetski prvak u njegovoj kategoriji protiv kojeg se nakon nekoliko mjeseci opet borio u svom prvom profesionalnom meču u Rimu.

- Tada sam dobio priliku da se borim protiv profesionalnog svjetskog prvaka. Bila je to jako uspješna borba i jedno veliko iskustvo za mene. Prvi sam i jedini borac koji je radio profesionalno light kontakt iz BiH – kazao je Vučelj.

( A.Durgut/Avaz.ba)

O tome kako se osjeća tokom borbe, Edin govori:

- Adrenalin je itekako prisutan, ali nekada sekunde traju kao sati – kazao je Vučelj za Avaz.ba.

Troškove za odlazak na Svjetsko prvenstvo snosi sam

Trenutno se priprema za Svjetsko prvenstvo koje će raditi za bh. reprezentaciju, a koje će se održati od 4. do 12. novembra ove godine u Mađarskoj. 

Za pomenuto prvenstvo stekao je sve uslove, pripreme je uveliko počeo, ali jedina i ona najveća prepreka mu je nedostatak novca kojim bi mogao platiti takmičenje. 

Budući da nema sistemskog finansiranja sporta u BiH ovo i nije toliko iznenađujuće, a gotovo da je normalno da će Edin ovo takmičenje finansirati sam uz pomoć dobrih ljudi kojih, kako kaže, na svu sreću još uvijek ima.

No, Edin ne gubi motivaciju te se nada da će uspjeti otići na pomenuto takmičenje kako bi osvojio titulu koju bi na narednom Svjetskom prvenstvu branio u Sarajevu, u svojoj domovini, a koje će biti održano 2019. godine.



( A.Durgut/Avaz.ba)

- S obzirom da sam sad 3.na svjetskoj rank listi nadam se da ću na Svjetskom prvenstvu osvojiti zlatnu medalju, međutim bilo koja druga osvojena medalja osigurat će mi dovoljno bodova da se pomjerim na sami vrh te ljestvice – kaže Vučelj.

Prije svjetskog prvenstva čekaju ga dva pripremna takmičenja, u Sanskom Mostu- Internacionalni turnir, kao i turnir u Češkoj gdje će imati priliku da se takmiči sa borcem koji je prvi na ljestvici u njegovoj kategoriji i disciplini.

Najveća podrška mu je porodica i slovenski fight klub „Gepard“ za koji trenutno radi, a koji mnogo ulaže u njega.

- Sve bodove koje sam osvojio, a gdje sam 3. na rang ljestvici pod zastavom BiH, uspio sam zahvaljujući tom klubu za koji sam radio Svjetske kupove i tako skupio bodove - istakao je Vučelj.

U budućnosti sebe vidi kao prvaka.

- Hoću da budem prvak ne jednom, nego više puta, jer smatram da kad radiš nešto što voliš treba biti najbolji na svijetu. Meni je cilj da što bolje promoviram svoju državu BiH, sebe, društvo, da promovišem individualni sport, kickboks i da budem ambasador naše države - govori Vučelj.

Svim mladima poručuje da se bave sportom, rekreativno ili profesionalno, jer kako kaže koji god sport da izaberu neće pogriješiti, nešto drugo je bitnije.

- Najbitnije je da se upoznaju sa svojim tijelom, da na treningu izbacuju negativnosti, a šire pozitivnu energiju, da ne rade samo za sebe nego i za društvo – zaključio je Vučelj.


Spoj muzike i fizičke aktivnosti

Osim sporta ga zanima i muzika, student je Muzičke akademije, a želja mu je raditi u orkestru oružanih snaga. Kako kaže, tremu nikad nema, čak i kad svira to poredi sa ringom.

- Kada uđete na borilište, ili ćete pobijediti ili ćete biti pobijeđeni, izaberete bolju opciju – kaže on.

I ako ste pomislili da biste nekad rado odustali od onoga što volite, razmislite još jednom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.