BORILAČKI SPORTOVI

Aikido japanska borilačka vještina svakog dana ima sve više pristalica

Instruktor Klinčević demonstrirao pokrete aikida

A. TABAK

29.9.2017

Aikido kao japanska borilačka vještina već duže vrijeme prisutna je kako u našoj zemlji tako i Sarajevu. Prema riječima predsjednika i glavnog instruktora kluba Aikido kluba Morihei Nihada Klinčevića svakog dana ova borilačka vještina stiče sve veći broj pristalica.

Kako nam je kazao Klinčević aikido svoje korjene veže za dva izvora, iz samurajske tradicije iz koje preuzima većinu svojih današnjih tehnika, dok iz japanske kulture crpi svoju filozofsku podlogu.

- Specifičnost aikido vještine u odnosu na druge borilačke vještine i sportove je u tome što aikido predstavlja netakmičarsku vještinu, i kao takav se može vježbati i u zrelijim godinama kada većina takmičara završi svoju karijeru. Specifičnost pokreta koju aikido posjeduje poboljšava naše psiho-fizičke osobine i pruža nam mogućnost aktivnog vježbanja tokom cijelog života – pojasnio je Klinčević.

Osim svoje samoodbrambene komponente Klinčević navodi da aikido ljudima može pomoći i da se što bolje suoče sa većinom životnih problema.

- Poseban fokus naš klub stavlja na rad s mladima. Moja je dužnost kao majstora borilačkih vještina da svakome, a posebno mladim osobama, preporučim da se počnu baviti nekim sportom ili borilačkom vještinom – rekao je Klinčević.

Kaže da je kroz njegov klub koji datira još od 2001. godine prošlo više stotina članova svih uzrasta.

- Do sada smo promovirali mnoge majstore i trenere te bili domaćin dvanaest međunarodnih aikido seminara. Osim toga organizirali smo i veoma zapažene demonstracije ove vještine na kulturno sportskim manifestacijama. A bitno je naglasiti da je ovaj klub jedan i od osnivača Aikido saveza FBiH – rekao je Klinčević.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.