BORILAČKI SPORTOVI

Na jubilarnom FFC-u 30 u Linzu “pripazite” na ova tri mladića: Oni su regionalna MMA budućnost

Avaz.ba

29.9.2017


Tek nas nešto više od tri sedmice dijeli od jubilarnog 30. eventa Final Fight Championshipa. Nakon polugodišnje pauze, FFC se 21. oktobra vraća na scenu odličnom priredbom u austrijskom Linzu gdje su “gostovali” u nekoliko navrata i gdje su već stekli svoju stalnu publiku.

Priredba se, kao i obično, sastoji od dva dijela, a u svakom ćemo, prema onome što se može vidjeti na službenim stranicama ( MailScanner has detected a possible fraud attempt from "fightchanneltv.us12.list-manage2.com" claiming to be FFCpro.com ), vidjeti šest dvoboja, što u kick boxing, što u MMA konkurenciji. Regionalne borilačke fanove će zasigurno najviše razveseliti novi nastupi nekih od najvećih FFC imena. Pa krenimo u kratku analizu s MMA dijelom eventa.

Pejić ponovo u akciji

Tako ćemo u akciji nakon dugo vremena vidjeti bivšeg UFC borca i aktuelnog FFC prvaka u perolakoj kategoriji – Filipa “Nitro” Pejića. Član zagrebačkog ATT-a će svoj pojas braniti protiv Rusa s bečkom adresom (Gym 23) Arbija Mezhidova. Od otkaza u UFC-u, Pejić je ubilježio dvije pobjede, a u posljednjem nastupu (FFC 28) je remizirao s Alexisom Savvidisom. Impresivno zvuči podatak da je mladi hrvatski MMA borac od 2012. ili u posljednjih 13 profesionalnih nastupa, poražen tek jednom. I to u UFC kavezu od Damiana Stasiaka u jedinom meču bantam kategorije koji je ikada odradio.

Brčić, Ćurković, Todorović…

Od ostalih mečeva u MMA konkurenciji zanimljivih regionalnoj publici sigurno se ističu nastupi velikih mladih nada Stipe Brčića, Luke Ćurkovića i Duška Todorovića. Trojac zbrojeno u profi karijerama ima 12-1, a nastupi u Linzu će im biti prvi veliki ispit u karijeri. Ne možda zbog protivnika koji će stajati na suprotnoj strani ringa, nego radi toga što će prvi puta nastupiti na tako velikoj borilačkoj sceni, kao što je ona FFC-ova.

Brčića je prvobitno trebao u FFC-ju dočekati iskusni Slovenac Lemmy Krušič, no “The Dog” se povrijedio, a njegovo mjesto je zauzeo još jedan Rus – Magamed Batirov. Srbina Todorovića čeka puno iskusniji Nijemac Alexander Poppeck, a Zagrepčana Ćurkovića (Klub Ban) Austrijanac Dominick Schober. Ukupno gledano, radi se o vrlo dobro uparenim i podjednakim “match upovima” koji će zasigurno donijeti mnogo dobre akcije u FFC ringu. Obavezno pripazite na ove mladiće, ne samo u ovim mečevima, nego i u nastavku njihovih karijera jer sva trojica mnogo obećavaju…

Valja naglasiti da priredbu predvodi svjetska kick boxing super-zvijezda i Gloryjev prvak Robin Van Roosmalen. Holanđaninu će ovo biti već treći nastup u FFC-u nakon dva meča u kojima je slavio dokazavši da MMA karijeru shvaća izuzetno ozbiljno. Za sada još uvijek nije poznat Roosmalenov protivnik u Linzu.

“Albanski ratnik” protiv grčkog ratnika

I dok MMA dio priredbe još uvijek ima nekih nepoznanica, onaj kick boxing je gotovo popunjen. U glavnoj ulozi ćemo vidjeti FFC veterana i bivšeg izazivača u velter kategoriji Shkodrana Veselog. “Albanski ratnik” se originalno trebao suočiti sa sjajnim Zelgovim borcem i još jednim bivšim FFC izazivačem Ivanom Bilićem, no član pulskog Trojana je morao odustati zbog teže povrede. Umjesto Bilića, Albanca čeka opasni Grk Dimitris Chiotis, kojeg se najviše sjećamo po onom nokautu protiv inače odličnog Jasmina Bajrovića. Dvoboj Veseli vs. Chiotis će teško otići do sudačke odluke jer se radi o dvojici iznimnih udarača i nokautera.

Petje ne brani pojas, ali nastupa u Linzu

Regionalnu će publiku najviše zanimati nastupi FFC prvaka u dvije kategorije Slovenca Samo Petjea te bosanskohercegovačkog kick boksača Budimira Bajbića, kojem će ovo biti FFC debi. Petje u Linzu neće braniti niti jedan od svojih pojaseva, a prema onome što se može pročitati na službenim stranicama FFC-a, nastupit će u “catch weight” meču do 72 kilograma. Slovenac u FFC ringu do sda ima nevjerovatnih 10-2, a upravo je u posljednjem nastupu (FFC 29) ušao u historiju kao prvi FFC borac koji u svom vlasništvu ima dvije titule. Slavljem protiv Gloryjevog borca Eyevana Danenberga, Petje je tituli u lakoj kategoriji pridodao onu u velteru.

Bajbić, koji je i ranije bio najavljen u FFC ringu, no debi mu je propao radi povrede, će u Linzu ukrstiti rukavice s austrijskim veteranom i bivšim FFC izazivačem u srednjoj kategoriji Reneom Wimmerom. To je još jedan meč koji garantira vatromet akcije poznavajući stil oba borca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.