BORILAČKI SPORTOVI

Zvižduci, svađa, krv i slomljen nos...

Avaz.ba

30.10.2017

Pred 75.000 navijača u Kardifu Entoni Džošua (Anthony Joshua) pobijedio je Kamerunca Karlosa Takama (Carlos) i tako odbranio WBA, IBF i IBO pojaseve u teškoj kategoriji. Vodila se velika borba u ringu. Džošua jeste stigao do trijumfa, ali mnogo teže nego što se očekivalo.

U 10. rundi, sudija je procijenio da rival ne može da nastavi meč. Kamerunac se dugo bunio, a da arbitri nisu prekinuli duel, postao bi jedini bokser koji je izdržao cijeli susret u ringu s Džošuom. 

Takam je tokom cijelog meča dobivao batine, ali je uspijevao da uzvrati. Stradale su mu obje arkade, krv je šikljala na sve vrijeme, ali je ipak ostao na nogama. Kada je sudija Fil Edvards (Phil Edwards) procijenio da ne može više, potpuno je pobijesnio. Na njegovoj strani bili su navijači, koji su zviždali.

- Je li sudija trebao da prekine meč? Ne, mislim da nije. Ne znam zašto je to uradio. Poštujem šampiona i njegove navijače, sretan sam što sam dobio priliku da se borim, ali stvarno ne znam zašto je sudija prekinuo meč. Želim priliku za revanš. Imao sam samo 12 dana da se pripremim za ovu borbu. Želim ponovno da se borim s Džošuom. On je veliki šampion - rekao je Takam.

S druge strane, Britanac ne vidi ništa sporno u sudijskoj odluci.

- Gledajte, ja sam došao da se borim, ja ne sjedim sa strane i ne donosim odluke. Bio je ovo veoma dobar meč dok ga sudija nije prekinuo, zaista imam veliko poštovanje prema Takamu. Ne zanima me što će sudije odlučiti, to nije moj posao - rekao je Džošua nakon meča i time sve rekao.

Poslije se otkrilo da je udarac glavom Takama u drugoj rundi uzrokovao lom nosa, koji je prvaku prilično otežao posao.

- Čini se da je slomljen, nisam mogao disati. Ovo je mogla biti velika katastrofa - požalio se šampion.

Džošua je potom pokazao pravi šampionski duh.

- Morate kontrolirati ovakve situacije. Da sam pokazao ijednu slabost, sudija je mogao uskočiti i zaustaviti meč - rekao je Džošua.

U 2018. godini slijedi mu pregršt obaveza. Prvo će odraditi nekoliko mečeva da bi u konačnici pokušao pridodati svojoj kolekciji i WBC naslov. Njega trenutno drži Deontej Vajlder (Deontay Wilder).

- Prvo što ću sada napraviti je otići doktoru da mi namjesti nos. Imamo nekoliko mjeseci da zaraste, a onda ću otići doktoru na pregled. Radimo s nekoliko zaista sjajnih doktora. Nakon toga se vraćam treninzima - zaključio je svjetski prvak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.