BORILAČKI SPORTOVI

GSP u trećoj rundi gušenjem uspavao Bispinga i došao do svoje druge UFC titule

Avaz.ba

5.11.2017

I treći UFC prvak ostao je bez pojasa na UFC 217 eventu, koji će ostati poznat kao event kada su padali prvaci. 

Džordž St. Pjer (Georges St-Pierre) prošao je pravu raznoliku vožnju kroz tri runde te je slavio gušenjem, kojim je upornog Majkla Bispinga (Michael) poslao na spavanje.

Glavna borba eventa bila je na kraju najbolja i najuzbudljivija, uz pregršt akcije i preokreta. Majkl Bisping na kraju je ostao bez titule, koju je uspio samo jednom odbraniti, a Džrodž St. Pjer postao je četvrti čovjek u historiji koji je osvajao UFC titulu u dvije različite kategorije. GSP je odlično otvorio ovu borbu, a njegovo kretanje bilo je jednostavno poezija. 

Podsjetio je na svoje najbolje dane kada se činilo kao da lebdi kavezom i bilo je užitak gledati takav nastup. To je sve rezultiralo rezerviranijim Majklom Bispingom, koji je tražio borbu sporijeg tempa. Nadao se Britanac da će se GSP umoriti te je to i dočekao, ali prije toga je bio dva puta ugrožen. Prvi put je to bilo malo nakon što je prošla polovica prve runde, kada je pogođen superman udarcem u bradu, ali samo je zateturao i nije završio na zemlji. Drugi put to je bilo na samom kraju runde, kad GSP prvo pogađa seriju, a onda ju veže haj kikom i time osigurava rundu u svoju korist, piše fightsite.hr. 

Ipak, u drugoj rundi se vidi spomenuti GSP-ev umor i Bisping počinje preuzimati konce borbe. 

Podiže tempo na razinu koja njemu odgovara, a kikovima uspješno izbacuje GSP-a iz balansa. Desni direkt sredinom runde je udarac koji prv put Kanađanina dovodi u probleme, iz kojih se on izvlači pokušajem rušenja, koje je bilo uspješno, ali Bisping se već nakon dvadesetak sekundi diže na noge i kontrolira situaciju do kraja runde.

Čini se kako se GSP ipak uspio dovoljno odmoriti da u treću rundu krene prema planovima. Iskoristio je nepažnju Bispinga i odmah ga ruši te pola runde provodi u gornjoj poziciji. Ipak, primio je značajnu štetu, budući da mu je Bisping laktovima uspio razbiti arkadu te se sredinom runde oba borca ustaju podosta krvavi. GSP je ipak bolji u stend apu, dok sada Bisping izgleda umoran. To se tako i potvrdilo, jer nešto više od minut prije kraja runde, sjevnuo je lijevi kroše i Bisping je na podu. 

GSP ga napada, ali engleski borac je sve udarce izdržao. Mislilo se da će se vratiti u borbu, ali GSP onda u maniru najvećeg svih vremena koristi priliku, dolazi Bispingu s leđa i hvata gušenje. Spustili su se na pod, Bisping je svim silama pokušavao ostati u borbu, ali na kraju je zaspao i tako je morao prepustiti svoj pojas danas boljem borcu. Borcu koji je otišao kao prvak i kao takav se vratio, piše fightsite.hr.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.