BORILAČKI SPORTOVI

Dedoviću bronza na SP-u u karateu

Avaz.ba

8.11.2017

Karatisti Bosne i Hercegovine učestvovali su na desetom svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 u španskim Tenerifama od 25. do 29. oktobra a najbolji rezultat ostvario je Munib Dedović, takmičar Karate kluba "Mladost" iz Viteza koji je osvojio bronzanu medalju u kategoriji +70 kg.

Dedović je na pres-konferenciji kazao da je takmičenje bilo zahtjevno a konkurencija izuzetno jaka.

- Imao sam pet mečeva od čega četiri dobio, jedan izgubio. Za medalju sam radio s protivnikom iz Gruzije i savladao ga 5:1. Pripreme za prvenstvo su bile teške, ali sve se može uz red, rad i disciplinu - rekao je Dedović.

Osim njega, zapažene rezultate su ostvarili i članica KK "Ilidža" Ilma Rahmanović koja je osvojila sedmo mjesto u kategoriji juniorki, te članovi KK Okinawa Emin Mušanović (U21) koji je također bio sedmi i Hamza Turulja sa devetim mjestom u kategoriji juniora.

Mušanović ističe da je prošao tri kruga, protiv takmičara iz Zimbabvea, Novog Zelanda i Poljske, a u četvrtom je poražen od Egipćanina.

- Takmičenje je bilo veoma jako, svaki borac je bio prvak svoje države. Sada nastojim da se spremam za balkansko i evropsko prvenstvo - naglasio je Mušanović.

Ilma Rahmanović prilično je zadovoljna rezultatom ali smatra da uvijek može bolje.

- Treći meč za ulazak u polufinale izgubila sam od predstavnice Kazahstana koja je ujedno bila i prvakinja svijeta. U borbi za treće mjesto radila sam s predstavnicom Hrvatske i izgubila rezultatom 5:2. Nadam se da ćemo na idućem SP-u ostvariti bolje rezultate - izjavila je Rahmanović.

Hamza Turulja imao je četiri meča u teškoj konkurenciji.

- U prvom sam pobijedio predstavnika Irske, u drugom Armenije, a izgubio od predstavnika Maroka i za treće mjesto od Škotlanđanina - kazao je Turulja.

Na takmičenju su učestvovala 1.694 takmičara iz 107 zemalja, a BiH je predstavljalo 26 takmičara koji u ukupnom plasmanu dijele 32. mjesto.

Generalni sekretar Karate saveza BiH Mujo Gec naglasio je da je karate kao sport ispunio ponovo očekivanja i potvrdio uspjeh.

- Bronzana medalja je uvod u ono što nas očekuje u narednom periodu. Želim da naglasim da je karate od 2020. olimpijski sport i da je za Karate savez jedna od većih obaveza da se plasiramo na OI. Govorili smo i ranije da je karate jedini koji može donijeti medalju, što nam je najvažniji cilj - zaključio je Gec.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.