Judo klub "Olimp" s dvije osvojene medalje zaključio izuzetno uspješnu takmičarsku sezonu

Avaz.ba
22.12.2017 16:22
A
A
A

Izuzetno uspješnu 2017. godinu, takmičari Judo kluba "Olimp" Sarajevo zaključili su sa dvije osvojene medalje na 11. Međunarodnom turniru "Vitez Open 2017".

"Olimp" je na ovom turniru predstavljalo devet takmičara, a medaljama su se okitili Rijad Ličina (srebrna, kategorija poletaraca) i Muhamed Šehić (bronzana, kategorija starijih dječaka).

Judo klub "Olimp" Sarajevo osnovan je 2011. godine. Trenutno broji oko 110 članova podijeljenih na rekreativce i seniore, takmičare, te dvije grupe u sklopu dva velika projekta koji se privode kraju.

Prvi projekat je "Pravi put - Škola Judoa i kurs samoodbrane za djecu", koji je u potpunosti besplatan i odnosi se na djecu s teritorije općine Novi Grad Sarajevo. Odvija se pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u okviru njega trenutno besplatno trenira 38 djece za koju su osigurana besplatna kimona.

Naziv drugog projekta je "Pokreni se - Sport kao vid prevencije nasilja i delinkvencije", a namijenjen je osnovcima i srednjoškolcima s teritorije Novog Sarajeva. U okviru ovog projekta trenutno trenira 35 djece za koje su također osigurana besplatna kimona.

Takmičari "Olimp" ostvarili su značajne rezultate u 2017. godini, učestvovali na 11 međunarodnih takmičenja u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i osvojili više od 50 medalja.

Na pomenutom turniru "Vitez Open 2017", koji je održan u subotu, 16. decembra, učestvovalo je 45 klubova i više od 550 takmičara.

Inače, ovo takmičenje zatvara takmičarsku sezonu u BiH, a u okviru svečanog dijela Anesu Ličini svečano je uručena diploma za 4. dan, što je izuzetan uspjeh i veliko priznanje.

Iz "Olimpa" s ponosom ističu činjenicu da su za 2014. i 2015. godinu kao najperspektivniji mladi sportaši po izboru Kantonalnog sportskog saveza proglašeni upravo njihovi takmičari.

Trenerski kadar i osobe zaslužne za odlične sportske rezultate članova "Olimp" su: Anes Ličina, direktor kluba i prvi trener, majstor Judoa 4. dan; Nihad Velić, majstor Judoa 8. dan, trener seniorske ekipe i grupe rekreativaca; Faruk Tahmiščić i Mirsad Omanović, nosioci braon pojasa – zaduženi za rad sa najmlađim i početničke grupe u okviru projekata "Pravi put" i "Pokreni se"; te Samir Zuko, instruktor samoodbrane i trener grupe rekreativaca i studenata.

Osim općina Novi Grad i Novo Sarajevo, podršku klubu i takmičarima pružili su i BH Telecom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.