BORILAČKI SPORTOVI

Predsjednik AIBA-e krijumčario drogu?

Avaz Sport

2.2.2018

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendirao je podršku Svjetskoj bokserskoj amaterskoj federaciji (AIBA) zbog odluke o novom predsjedniku AIBA-e.

Gafur Rahimov (66), kojeg je ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država opisalo kao “jednog od vodećih kriminalaca u Uzbekistanu” te “zamrznulo” svu njegovu imovinu u Americi, izabran je za privremenog predsjednika AIBA-e nakon ostavke Italijana Franka Falsinelija (Franco Falcinelli).

I sam Falsineli bio je privremeno rješenje nakon što je prije dva mjeseca, kao žrtva unutrašnjih borbi za vlast, odstupio Vu Čing-Kuo (Tajvan). Rahimov, za kojeg Amerikanci tvrde da je umiješan u krijumčarenje droge, trebao bi voditi AIBA-u do izbora u novembru, prenosi AFP.

- MOK je veoma zabrinut rukovođenjem u AIBA-i. Prošle godine Izvršni odbor MOK-a je naveo određene norme koje AIBA treba ispuniti naročito u vezi s rukovođenjem, finansijama, antidopingom i suđenjem. Dok Federacija ne ispuni ove mjere, MOK je odlučio suspendirati svu finansijsku podršku AIBA-i - saopćeno je iz MOK-a.

AIBA-u već duže potresaju skandali. Izvršni komitet ove organizacije prošlog maja je uskratio podršku predsjedniku Vuu, optuživši ga za finansijske mahinacije. Vu se povukao u novembru.

Njegovu poziciju privremeno je preuzeo Falsineli, ali je iznenadna ostavka Italijana dovela kontroverznog Rahimova na čelo AIBA-e. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.