BORILAČKI SPORTOVI

Patuljasti div stiže Mejvedera

Avaz Sport

2.3.2018

Tajlandski borac Venheng Menajotin (Wanheng Menayothin) neopjevani je heroj. On je profesionalni bokser u WBC kategoriji papir, inače najnižoj kategoriji u profesionalnom boksu. Tajlanđanin ima i simpatični nadimak Patuljak. Ovaj bokser polako se približava rekordu Flojda Mejvedera (Floyd Mayweather) od 50 pobjeda bez ijednog poraza.

Vanheng dolazi sa siromašnog ruralnog sjeveroistoka Tajlanda. Dok je odrastao, izlaz iz siromaštva vidio je kroz boks. Preselio se u Bangkok kada je imao 12 godina i tako započeo karijeru.

Menajotin je visok svega 1,57 metara, a težak samo 47,6 kilograma. Tajlandski bokser mnogo je manje poznat i bogat nego slavni Amerikanac. Mejveder je petostruki šampion svijeta u WBO verziji, a najveću prašinu podigao je mečom protiv MMA zvijezde Konora Mekgregora (Conor McGregor) kad je Amerikanac uspio stići do 50. pobjede u karijeri.

Pozadina ovog meča bio je novac. Obojica boraca inkasirala su po nevjerovatnih 100 miliona dolara, što je bio i uvjet da do duela dođe.

Očigledno nisu željeli da se bore za “sitne” pare. Vanhengov meč neće privući ovako veliku pažnju, kao ni velike svote novca, ali će meč sigurno pratiti mnogi zaljubljenici u ovu plemenitu vještinu.

Vanheng bi ovog proljeća mogao da stigne Mejvederov rekord od 50-0 i da uđe u historiju. Njegova 50. borba u aprilu ili maju trebala bi biti protiv Panamca Leroja Estrade (Leroy) na Tajlandu.

- Jesam li ponosan na svoje rezultate? Jesam, jer sam u potpunoj suprotnosti od superzvijezda – izjavio je 32-godišnji Tajlanđanin.

Menajotinov rekord iznosi 49 pobjeda, od kojih je 17 nokautom. Zahvaljujući svojoj statistici, već ga porede s legendarnim Rokijem Marčanom (Rocky Marciano).

Manajotinovu karijeru prokomentirao je vlasnik teretane u kojoj je Vanheng počeo trenirati kad je imao 12 godina.

- Kad je stigao kao dječak, nije imao najbolje vještine, ali je odlučno radio i trenirao, imao je nešto posebno u sebi - rekao je vlasnik teretane Monsri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.