BORILAČKI SPORTOVI

Od Slavije nije ostalo ništa!

S. K.

9.4.2018

Banjalučka Slavija, jedan od najboljih bokserskih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, preživljavala je proteklih godina teške trenutke i malo je nedostajalo da se velikan koji je iz svojih redova iznjedrio borce poput Marjana Beneša, Antona Josipovića ili Radovana Bisića, ugasi.

Srećom po ljubitelje plemenite vještine, u klub se prije pet mjeseci vratio bivši, dugogodišnji predsjednik Blažo Buljić i već se osjeti određeni pomak nabolje. Istina, situacija je i dalje izuzetno teška, što je potvrdio i sam Buljić.

Nezadovoljni radnici

- Šta da kažem, od Slavije, kakvu sam je ostavio prije šest godina, sa 15.000 KM na računu, nije ostalo ništa! Prostorije su devastirane, oprema je pokradena, a pritisnuti smo sa čak 450.000 KM duga. Pitate ko je napravio te dugove, a to se pitam i ja. Imam informaciju da je jedna grupa, navodno nezadovoljnih bokserskih radnika, osnovala novi klub i dala mu ime BK Slavija 1961. Neka su, želim im svu sreću, ali moram istovremeno da kažem da su trebali da, ukoliko imaju obraza, prvo izmire sve obaveze koje su ovdje napravili – naglasio je Buljić, koji je više od deset godina vodio ovaj klub, s kojim je čak pet puta bio ekipni šampion BiH.

Prema njegovim tvrdnjama, bokserski zanesenjaci širom BiH htjeli su da pomognu da se Slavija ne ugasi pa je čak bilo ponuda da se klub preseli u neki drugi grad.

- Zvao me je Enver Novaković iz Mostara, a iz Tuzle Mihridžan Turčinović, obojica dugogodišnji sportski i bokserski radnici, i ponudili su mi da Slaviju preselimo u njihovu sredinu. Hvala im na tome, ali Slavija pripada ovom gradu, ona je sinonim i sportski brend Banje Luke i tako će i da ostane. Ipak, žalosno je da nas mnogo više cijene i uvažavaju drugi nego mi sami – podvukao je Buljić.

Tuži ih i Grad 

Skoro nevjerovatno zvuči podatak da je upravo Grad Banja Luka podnio devet tužbi protiv BK Slavija.

- Pa mi smo banjalučki klub, s olimpijskim, svjetskim i evropskim šampionima! Ja još nisam čuo za neki grad u svijetu koji je svoj vlastiti klub doveo do propasti! Radi se o tužbama za zakupninu, struju, vodu, komunalne takse, PDV… Ukoliko uspijemo da nađemo zajednički jezik i Banja Luka povuče te tužbe, ostala potraživanja, od skoro 150.000 KM, mogli bismo riješiti. I ne samo to. Ponovo bismo Slaviju doveli u sami vrh – kategoričan je prvi čovjek kluba.

Uz Buljića, veliki posao u Slaviji već sada radi sekretar Vlado Majstorović, poznati bokserski sudija, koji je dobio zadatak da sa Mirkom Jokićem, još jednom klupskom legendom, oformi takmičarski pogon, koji je skoro ugašen.

Batar ostao bez titule počasnog predsjednika

Blažo Buljić, novi-stari predsjednik Slavije, naglasio je kako je Upravni odbor donio jednoglasnu odluku da se Draganu Bataru oduzme titula počasnog predsjednika kluba.

- Vjerujte mi da sam ja bio protiv toga, jer sam mu je ja i dao prije desetak godina. Ali, većina je bila za to i morao sam da se povinujem njihovoj odluci. Uostalom, sam Batar veoma dobro zna šta je on to donio, a šta odnio iz Slavije i zašto je ova odluka ovakva kakva je – istaknuo je Buljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.