NOGOMET

Tana Koševo zanima kao lanjski snijeg

( M. Kadrić). Detalj meča: Bordo tim još jednom iskazao nemoć

Piše: A. Dr.

8.8.2017

- Drago mi je što sam postigao gol Sarajevu, jednom velikanu – izjavio je još uzbuđeni Mirsad Ramić u nedjelju navečer nakon što je GOŠK neočekivano odnio bodove (1:0) s Koševa u trećem kolu Premijer lige.  

Jablaničanin je sav presretan izrekao jednu neistinu – Fudbalski klub Sarajevo trenutno ne izgleda kao velikan, ništa ga ne karakterizira kao ozbiljnu sportsku družinu.  

Domaći kadar

Mogao je bordo tim možda doći i do pobjede nad dojučerašnjim federalnim prvoligašem, ali to ništa ne bi suštinski mijenjalo. U Titovoj 38b mjesecima caruje amaterizam, čija se glavna karakteristika – improvizacija - koristi u svakoj mogućoj prilici. 

Nije nikakav alibi za domaći rukovodeći kadar, koji se pokazao kao nedorastao za vođenje koševskog premijerligaša, ali najveća odgovornost za konstantno stagniranje kluba je na gazdi, malezijskom biznismenu Vinsentu Tanu (Vincent).

Nema više nikakve sumnje, Tana Koševo i Sarajevo zanimaju kao lanjski snijeg. Istina, Malezijac je od decembra 2013. uložio, prema njegovim riječima, osam miliona KM, sanirani su dugovi, osvojila su se dva trofeja i onda je ubrzo nakon naslova prvaka 2015. smanjio, odnosno obustavio finansijska davanja. 

Mnogi su u sarajevskoj čaršiji tvrdili da je razlog za to što ga je domaći, bosanski kadar izigrao i finansijski oštetio, ali sve je ostalo na špekulacijama. Bliže istini je da bogati Tan nikad nije imao ozbiljan biznis plan pa tako ni sportski imperativ sa Sarajevom, što nije nikakva novost kada su u pitanju klubovi u njegovom vlasništvu.

Primjer Kortrijka

Dovoljno je navesti primjer belgijskog Kortrijka, čiji je gazda Tan od maja 2015. godine. Kortrijk je u sezoni prije dolaska Tana bio peti da bi pod njegovim patronatom u posljednja dva prvenstva bio deveti, odnosno deseti. Kako se klub iz zapadne Flandrije nije usrećio sa Malezijcem, tako je i sa Sarajevom. 

U svakoj kući za koju je domaćin nezainteresiran, prema Tanovom primjeru, teško da može biti sreće.

Sedam direktora 

Na kraju susreta s GOŠK-om navijači, njih 3.000, skandiralo je: “Uprava napolje.” S obzirom na to da se u Odboru direktora FK Sarajevo nalaze tri Malezijca, koji žive daleko od BiH i čiji su glasovi presudni u donošenju odluka, oni se su baš “razočarali” koševskim skandiranjem. Zanimljvo je da Sarajevo trenutno ima čak sedam direktora i čini se da je njih više nego kvalitetnih fudbalera u igračkom kadru.      

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.