NOGOMET

Ivica Osim za "Avaz" uoči meča na Grbavici poručio "Zmajevima": Nisu ni Belgijanci s neba pali

Osim: Možda Pjanićevo odsustvo bude podsticaj

Ema MASLO

7.10.2017

- Kod nas je nekako sve historijski ili mitski. A onda se sve zaboravi u roku od 24 sata. Ali, takvi smo mi, majstori u svemu, pa i u pretjerivanju. Tako i danas ova utakmica. Ali, ovog puta osjećam da je to tako. Stvorila se takva atmosfera. Rađa se jedna velika priča na Grbavici. Sve je to nešto što će nas malo dići iz ove učmalosti, iz ovog sivila, turobnosti, pa i iz baksuzluka. Očekujem da će Grbavica sutra sjajno izgledati – kazao je za “Dnevni avaz” Ivica Osim uoči utakmice protiv Belgije.

“Štraus s Grbavice” kaže da meč na Grbavici ne bi propustio nizašta na svijetu.


Po glavi

- Makar i nazor ću otići. Fudbal se vraća kući, ljudi trebaju da naprave veselje, zaslužili smo i mi da se možemo radovati. Mislim da je dobro da je reprezentacija malo promijenila stadion. Ne govorim to zato što je moja Grbavica nego, izgubili su ono svoje, da grizu na terenu. Možda to opet sutra vidimo - kazao je Osim. 

Kaže da je, kao i većina, optimista.

- Dobro je da su i novinari shvatili da mogu da pomognu reprezentaciji. Do sada smo ih kritizirali, a konačno smo počeli pričati o snazi protivnika. Mislim da je to pozitivna stvar i da će, onda, proraditi inat kod naših igrača, jer znaš protiv koga igraš. Kad imamo revolt, inat, izazov... onda se i možemo nadati. Kad ih potcijenimo, znamo šta nas čeka. Nekoliko puta nas je lupilo po glavi – kazao je Osim, koji je dodao:

- Treba vjerovati da možemo. Sve je u našoj glavi. Pa nisu ni Belgijanci s neba pali. Ova generacija treba da pokaže da nema kompleks, da igra za budućnost svoju i tuđu i da se smjestimo tamo gdje pripadamo – riječi su fudbalskog filozofa.

Tuđa nesreća

Počasni predsjednik Nogometnog saveza BiH smatra da su nam karte otvorene. Najbitnije je da se uđe hladne glave i psihološki spreman.

- Svi pričaju o povredi Miralema Pjanića. Falit će, ali možda nam i to bude podsticaj. Znaš da nemaš jednog takvog igrača, od kojeg svi očekuju da jednim potezom riješi bilo koju utakmicu. Meni smeta i kad mi na tuđoj nesreći gradimo svoju sreću, svi molimo Boga da je njih što više povrijeđeno, jesu li došli da pobijede ili ne, imaju li ili nemaju takmičarski motiv... Uz atmosferu na tribinama, idemo da uživamo – poručio je Osim.

Svi im moramo pomoći

Osim je istaknuo da bh. reprezentativcima svi trebamo pomoći.

- Danas sve mora prštati, da se vidi da se ti igrači dokazuju nama, narodu, da pokažu zube i da kažu da nisu oni takvi kao što se misli – kazao je Osim.

Napravili bi tri vrhunske reprezentacije

Balkan je nadaren talentima, kazao nam je Osim i dodaje da se od vrhunskih igrača sa ovih prostora mogu napraviti tri vrhunske reprezentacije.

- Rastu u Bosni novi pjanići, džeke i sušići. Često se zapitam otkud nam više toliki talent za sve. Sve imamo. Ali uvijek nam ono „nešto“ fali . U Evropi nema ljepšeg mjesta od ovog našeg Balkana. Ali, znamo li mi to čuvati. Ne znamo – rekao je Osim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.