NOGOMET

Sjećanje na plasman BiH na Mundijal: Kako je propao plan Grka da sa milion eura motiviraju igrače Litvanije

A. SOKOLOVIĆ

15.10.2017

Petnaesti oktobar 2013. godine zlatnim slovima će biti ispisan u analima bh. nogometa. Upravo tog dana naša nogometna reprezentacija je ostvarila pobjedu u Kaunasu od 1:0 nad Litvanijom, koja je "Zmajeve" odvela na historijsko Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 

O golu Vedada Ibiševića u 68. minuti susreta, vjerujemo da svi znaju. Njegovu majstoriju iz udžbenika preko YouTube kanala pregledao je svaki navijač Bosne i Hercegovine, od Sidneja do Montreala.





Četiri godine kasnije, vrijedi napomenuti da je selektor Safet Sušić izveo početni sastav: Asmir Begović, Avdija Vršajević, Ermin Bičakčić, Emir Spahić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Haris Medunjanin, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Edin Džeko.

Igrali su i Adnan Zahirović i Senijad Ibričić, dok su na klupi ostali Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić, Boris Pandža, Elvir Rahimić, Miroslav Stevanović, Edin Višća, Izet Hajrović, Zoran Kvržić i Toni Šunjić.

BiH se za direktan plasman na Mundijal borila protiv Grčke. Pobjeda nas je direktno vodila u Brazil.

Deset dana prije utakmice u Kaunasu, cijela nacija je bila na nogama. Podršku su davali i bivši reprezentativci.

- Kapitenu moj dragi, vodi te momke do kraja! Ispunite svoje snove i svoj život, a mi ćemo se uz vas radovati - bila je poruka Sergeja Barbareza našim Zmajevima i kapitenu Emiru Spahiću.

Nogometni savez Grčke uoči utakmice Litvanija - BiH dao je obećanje da će podijeliti svakom litvanskom reprezentativcu premije u iznosu od po 50.000 eura, ukoliko zaustave Bosnu i Hercegovinu na putu ka Svjetskom prvenstvu."Brazil 2014".

Selektor Sušić bio je uvjeren u trijumf. Kao igrač Pape je odigrao "milion" utakmica, ali je uoči meča sa Litvanijom kazao da je ovaj duel najvažnija utakmica njegove karijere.

- Mi smo favoriti i bolji smo od Litvanije. Cijela nacija, kao i mi u reprezentaciji, vjerujemo u plasman na Mundijal - kazao je Sušić za "Dnevni avaz" na dan historijskog uspjeha.

Utakmica je bila tvrda, bez mnogih lijepih poteza, jer je važnost duela učinio svoje. "Zmajevi" su bili bolji sve vrijeme, stvarali poluprilike protiv motiviranog domaćina, ali se mreža u prvim dijelu nije tresla.

I pored toga, ali i pritiska da je Grčka vodila protiv Lihtenštajna, panike u našim redovima nije bilo.

Polako se plela mreža ispred gola Litanije, a 68. minuta je donijela kapitulacija domaćina.

Prelijepu i organiziranu akciju u gol je majstorski pretvorio Ibišević na opće oduševljenje svih navijača BiH, od Kaunasa do onih koji su ostali slaviti u zemlji, ali i dijaspori.

Slavilo se na ulicama Bihaća, Mostara, Tuzle, Zenice, Sarajeva... ali i širom Kaunasa, Minhena, Sent Luisa, Štokholma...

Sa svih strana svijeta stizale su čestitke. Bosna i Hercegovina je izborila plasman na Mundijal, prvi put u historiji "Zmajevi" su otišli na jedno veliko takmičenje.

- Ovo mi je najdraži gol u karijeri. Presretan sam - kazao nam je Ibišević sa suzama u očima.

Sve ostalo je historija...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.