NOGOMET

Priča o bivšim šampionima: Ko jednom upadne u živo blato bh. fudbala, teško se vraća u život!

Piše: N. KREŠTALICA

18.10.2017

Subotnje je poslijepodne u Čitluku, a na stadionu Bare pred punim tribinama igraju Brotnjo i Leotar. Ovaj početak priče ima premijerligaški šmek, ukoliko se vratimo petnaestak godina unazad.  

Brotnjo i Leotar ekipe su koje su se okrunile titulom šampiona države, ali danas stvari izgledaju drastično drugačije za njih po njih.

Ne bi tu ništa bilo čudno da se radi o iznimci o ova dva kluba, mogli bi reći „desi se, to je fudbal“, ali lista klubova u bosanskom fudbalu koji su bili na vrhu a sada su duboko u blatu zrela je za dobrog fudbalskog psihologa jer je naša država sigurno rekorder kada su u pitanju ovakve stvari.


Negativni rekordi

Kada je u pitanju bh. fudbal, teško čim se možemo pohvaliti i timovima iz regiona a kamoli u Evropi. Ipak u negativnim rekordima smo standardni prvaci.

Čak četiri bivša šampiona države (Brotnjo, Leotar, Modriča, Borac) su ispadali u niži rang takmičenja, a od igranja zajedničke Premijer lige i sezone 2002/ 2003., učestvovalo je rekordnih 36 ekipa!

Kada je riječ o vječitoj tabeli PLBiH u prvih 10 ekipa po broju osvojenih bodova njih tri nisu član lige (Travnik, Slavija, Leotar) dok su Sloboda i Borac proveli bar jednu sezonu u drugoj ligi.

Nećemo tražiti uzroke pada svih ekipa jer je njihov broj zaista velik, ali frapantno je kako je malo potrebno bh. klubovima da nestanu sa fudbalske mape.

Nekada su ekipe koje gostuju na Policama, Barama i Gradskom stadionu u Modriči strahovale od domaćih ekipa, a danas se tu igra reakretivni fudbal. U okviru evropskih takmičenja tim terenima trčali su fudbaleri Ciriha, Vikinga i Slavije iz Praga a danas fudbaleri Rame, Klisa i drugih.

Slavni dani Leotara i Modriče

Ukoliko se pitate jesmo li emotivno vezani za ove ekipe, ne, nismo. Nismo niti fudbalski romantičari, ali za napredak bh. fudbala potreban su sistem i konstantnost koji se trenutno naziru samo u jednoj ili dvije ekipe.

Defibrilacija nije rješenje

Ako bi počeli nabrajati ekipe koje su se do sada takmičile, a sada nisu u Premijer ligi, trebao bi nam još jedan članak. Ipak, vrijedi istaći imena poput Veleža, Bosne Visoko, Jedinstva, Žepča, Orašja, Slavije, Olimpika, Posušja, a ostali neka nam ne zamjere...

Za naše fudbalske prilike primjeri Borca, Slobode, Veleža su na granici između fudbalskih endema, jer su uspjeli napraviti povratak u elitu i toga da postanu jo-jo klubovi (čas su u prvoj, čas u drugoj ligi).

Budućnost velikog broja ekipa o kojima smo pisali svakako nije svijetla a da stvari budu gore, veliki su izgledi da im se pridruži još jedan velikan bh. fudbala, zenički Čelik koji prolazi kroz svoje najcrnje trenutke.

No, vratimo se u realnost, Leotar za vikend kod kuće dočekuje nevesinjski Velež, dok će Brotnjo dočekati ekipu Tomislava. Naravno nije riječ o premijerligaškom kolu nego o 10. i 11. kolu Druge lige RS- Zapad te Druge lige FBiH – Jug.

Slika s Mokrog Doca obišla svijet

NK Posušje je do sezone 2008/ 2009 važilo za konkuretnog premijerligaša. Te godine završili su posljednji na tabeli, a od tada je počeo njihov strmoglavi pad. Da je fudbal rekao svoje posljednje zbogom u Posušju i izrazito lijepom fudbalskom stadionu Mokri Dolac, potvrdile su slike krava i ovaca na glavom terenu usred ispaše.

Tragikomične fotografije iz Posušja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.