NOGOMET

Spas u investitorima ili gašenje Čelika!

D. J.

9.11.2017

Dugogodišnja kriza u zeničkom Čeliku svakog dana je sve veća. “Crno-crveni” su, uz ekipe Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog i Širokog Brijega, od samog osnivanja Premijer lige bili član najvišeg ranga takmičenja u našoj državi.

No, osvajač prva tri prvenstva i dva puta Kupa BiH danas proživljava najteže dane u svojoj historiji.

Kalendarska 2017. godina počela je s velikom dozom optimizma, jer je usvojen novi Statut kluba, koji su navijači zahtijevali dugi niz godina, a na terenu je ostvaren niz od 14 utakmica bez poraza, koji je Čeliku omogućio da remijem u posljednjem kolu prošle sezone izbori opstanak u društvu najboljih. Tada su počeli i razgovori o potpisivanju reprograma dugovanja sa Poreznom upravom FBiH.

18 amatera

No, zbog nedostatka finansija, Bilino polje su proteklog ljeta napustili skoro svi igrači, a dovedeni su oni koji su uglavnom igrali u nižim rangovima takmičenja. Čelik trenutno ima 11 igrača pod profesionalnim i 18 pod amaterskim ugovorom.

Očigledno je da većina igrača koji su trenutno na platnom spisku Čelika, nema potrebni kvalitet za Premijer ligu i njihov angažman u ovom klubu je samo rezultat uspješnog rada njihovih menadžera. Drugu godinu u nizu nisu odrađene pripreme i uslijedili su loši rezultati. Nakon 14 odigranih kola, “Crno-crveni” se nalaze na pretposljednjem mjestu prvenstvene tabele sa tek deset bodova. U dosadašnjem dijelu sezone upisali su tri pobjede, jedan remi i deset poraza.

Novoformiranu ekipu je na početku ove sezone, kad su svi drugi odbili, pristao voditi Kemal Hafizović i uspio je ostvariti po jednu pobjedu i remi, uz šest poraza. Naslijedio ga je Elvedin Beganović, koji je u 6 proteklih kola imao skor od dvije pobjede i četiri poraza. Nakon što je sporazumno raskinuo ugovor, Beganović će u ostatku sezone nastaviti raditi u omladinskom pogonu kluba, a ekipu će u naredna četiri kola voditi Vinko Divković, koji će biti čak sedmi trener na Bilinom polju u posljednjih 18 mjeseci.

Prijeti stečaj

Zbog kompletne situacije u Čeliku, jasno je da navijači trenutno jedini spas vide u inozemnim investitorima. U slučaju njihovog ulaska u Čelik, klub bi se mogao igrački i na svaki drugi način konsolidirati u toku zimske pauze kako bi na proljeće izborio opstanak u društvu najboljih nogometnih ekipa naše države. U suprotnom, zeničkoj ekipi ne prijeti samo ispadanje u Federalnu ligu nego, vjerovatno, i stečaj, odnosno gašenje kluba.

Zarađuju 390 KM, a duguju im 20 plaća

Radna zajednica u Nogometnom klubu Čelik broji osam stalno zaposlenih osoba, dok još četiri imaju ugovor o djelu.

Iako njihova mjesečna primanja iznose skoro 390 KM, klub im duguje skoro 20 plaća, a još od 1999. nije im uplaćivano penziono i zdravstveno osiguranje.

Od 1. juna ove godine nemaju ni topli obrok, koji im se do tada isplaćivao u vidu bonova koje su mogli iskoristiti u trgovini u sklopu stadiona Bilino polje.

Trenerska vrteška

Zeničani su u prošloj sezoni promijenili čak četiri trenera. Kemal Alispahić imao je učinak od jedne pobjede, dva remija i tri poraza, a Ivo Ištuk je u sedam prvenstvenih kola osvojio tek jedan bod.

Nedim Jusufbegović imao je skor od jedne pobjedu, četiri remija i tri poraza. Ekipu je u Ligi za opstanak vodio Boris Pavić, koji je, bez izgubljene utakmice, imao skor od šest pobjeda i četiri remija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.