NOGOMET

Safet Sušić za Avaz.ba: Volio bih, zbog Švabe, da Amar bude selektor

Avaz.ba

10.11.2017

Safet Sušić, legendarni igrač Fudbalskog kluba Sarajevo i Pari Sen Žermena, i nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiju, ostat će najuspješniji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Popularni Pape je ostao jedini selektor koji je „Zmajeve“ odveo na jedno veliko takmičenje, a sinoć je bez mnogo pompe stigao na odmor u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Sušić je uvijek dotjeran, rekli bismo, iako je ušao u sedmu deceniju života (rođen 13. aprila 1955.) da se nalazi u vrhunskoj formi i da bi uvijek na svježinu mogao odigrati barem jedno poluvrijeme i dokazati da je s razlogom proglašen za najboljeg igrača u historiji Bosne i Hercegovine.

- Došao sam da vidim majku koja je u Sarajevu. Nekako mi je lakše doći u Sarajevo kada je ovdje, nego da se vidimo u Parizu – kaže Sušić na početku razgovora za „Avaz“.

Iako su mnogi priželjkivali da Sušić, kada je Nogometni savez BiH otvorio konkurs, ponovo aplicira za selektora, to se nije dogodilo. Sušić za to ima i valjani razlog.

- Iskreno nisam ni pomišljao da se ponovo kandidiram. Pojedini novinari i prijatelji su me zvali, nagovarali, ali smatram da za takvo nešto u ovom trenutku nema potrebe. Ne samo iz razloga što smatram da taj posao treba sada neko drugi da vodi, već zbog činjenice da s Alanjasporom imam ugovor do kraja godine i da nema ni promil šansi da promijenim mišljenje. Za razliku od obaveza i ugovora prema meni, koji su se znali kršiti, ja sam osoba koja se čvrsto drži riječi i tako će i biti. Neka neko drugi bude u konkurenciji – priča Sušić.

Zanimalo nas je kako Pape vidi nastup BiH u posljednjim kvalifikacijama, gdje smo ostali bez baraža iza Belgije i Grčke. Sadašnji trener turskog superligaša smatra da postoje dva razloga zbog čega „Zmajevi“ nisu izborili direktan put u Rusiju, pa makar i preko baraža.

- Prvi razlog je što kod kuće nismo pobijedili nijednu važnu utakmicu. Kada to kažem mislim da duele protiv Belgije i Grčke, u kojima smo osvojili svega bod. Meč protiv Kipra u gostima i onaj poraz od 2:3 neću ni spominjati, ali smo kući izgubili pet velikih bodova, što je bilo dovoljno da se ne plasiramo u Rusiju – kaže Pape.

Drugi razlog je naveo da u toku cijelih kvalifikacija nismo imali nijednog raspoloženog reprezentativca, koji bi zabio važan gol ili poveo ekipu do pobjede.

- U prošlim kvalifikacijama na jednoj utakmici su, recimo, briljirali Begović ili Spahić, na drugoj Džeko, a na trećoj Pjanić ili Lulić. U ovim kvalifikacijama to nije bio slučaj. Nijedan se reprezentativac nije izdvojio od ostalih. A kada je tako, onda se i ne može napraviti neki veći iskorak – analizira Sušić.

O Grcima ima samo riječi hvale. Iako su igrali poprilično dosadan nogomet u ovim kvalifikacijama, prema Sušićevom mišljenju, Grčka je odlična reprezentacija, s kojom će se u dva duela namučiti i Hrvatska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.