NOGOMET

Papac: Ne želim fotelju, nego posao zbog kojeg ću biti na nogama

Z.Š.

17.11.2017

Dva mjeseca trajali su razgovori čelnika Željezničara i Saše Papca oko angažmana nekadašnjeg bh. reprezentativca u sportskom segmentu kluba s Grbavice.

Iako se spominjala varijanta da će Papac biti savjetnik kluba, na kraju je imenovan za sportskog direktora.

- Želio sam da imam veću odgovornost, da zajedno sa saradnicima donosim odluke koje će imati težinu. Pričali smo puna dva mjeseca, i s ljudima iz Uprave, trenerom Admirom Adžemom.

Nakon što se složio taj mozaik odlučio sam se prihvatiti jedne tako značajne funkcije - govori Saša Papac u razgovoru za "Dnevni avaz".

Iako manje upućeni smatraju da posao sportskog direktora većinom znači dovođenje i prodaju igrača, Saša to vidi mnogo kompleksnije.

- Podjednaku energiju uložit ću u omladinsku školu kao i u prvi tim. Omladinska škola je temelj odakle se crpe igrači za prvi tim. Sve to mora biti uvezano u jednu cjelinu.

Željo već decenijama ima jaku omladinsku školu, najviše transfera su napravili i izuzetno je značajno da se ona podigne na još veći nivo - kaže nekadašnji fudbaler Širokog Brijega, Karntena, Austrije Beč i Glazgov rendžersa.

Pratio je ekipu na nekoliko utakmica, dva boda zaostatka za vodećim dvojcem daju realne nade za osvajanje titule.

- Tradicija Željezničara nalaže da se uvijek bori za trofeje i da je stalno na evropskoj sceni. Naše je da se borimo do samog kraja i nadamo se najboljem - kaže Papac.

Protekle 2,5 godine proveo je kao skaut reprezentacije BiH.

- Dosta sam naučio u saradnji s selektorom Mehmedom Baždarevićem i stručnim štabom. To će mi svakako pomoći i u poslu koji me čeka u Željezničaru. Ovo je i za mene veliko iskustvo da vidim svoje domete, i mogu obećati da ću dati sve od sebe da uradim dobar posao - govori 37-godišnji sportski direktor.


Zamisli ima mnogo, a prioritete je već odredio.

- Nije me interesirala fotelja već terenski posao, da budem stalno na nogama, da pratim sve sportske procese u klubu. Imam spreman plan, želim da poboljšamo bar 10, 20 posto sve segmente. Edukacija trenera, bolji tereni, dosta je stvari koje se trebaju uraditi i znam da me čeka veliki posao - govori Papac.


Već sada je jasno da će ekipa tražiti pojačanja u zimskom prelaznom roku.

- Trener Adžem treba neophodna pojačanja na nekoliko mjesta i potrebno je osvježiti ekipu na polusezoni. Razgovarali smo, ali nećemo još javno iznositi imena koja nas interesiraju - kaže sportski direktor "Plavih".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.