NOGOMET

Besmisleno je da sportski kolektivi trećinu svojih prihoda plaćaju državi

Vukotić: Još nismo finansijski održivi

Razgovarao: Zlatko ŠARIĆ

15.12.2017

Vedran Vukotić odlučio je da se, nakon što je dvije godine proveo na funkciji predsjednika Upravnog odbora Fudbalskog kluba Željezničar, povuče s tog mjesta, a sutra će biti imenovan njegov nasljednik. 

Ulaganje u mlade

Čovjek koji je direktno uključen u sve procese kluba u posljednje tri godine, u intervjuu za "Dnevni avaz" dao je svoje viđenje situacije u klubu s Grbavice i bh. sportu uopće.

Šta smatrate da je urađeno dobro u vrijeme dok ste predsjedavali klubom?

- Napravili smo dosta pomaka, posložili smo veliki dio stvari i na poslovnom i na sportskom polju. Mislim da su svima vidljiva poboljšanja u vezi s administracijom, infrastrukturom i omladinskim pogonom.

Naravno, potrebna su i daljnja unapređenja, uključujući na polju infrastrukture i na južnoj tribini i na terenu, ali i na infrastrukturi za omladinski pogon, za šta smo već počeli razvijati koncepte i modele. Siguran sam da će klub nastaviti rad u tom pravcu.

Gdje mislite da se moglo i trebalo uraditi više?

- Svakako da se na rad u proteklom periodu osvrćem i kritički u smislu eventualnih grešaka, kojih, kao i u svakom radu, ima. Možda smo trebali ranije staviti fokus na već spomenutu infrastrukturu za omladinski pogon.

U sportskom dijelu, iz ove perspektive, izbor Kostića za trenera i naknadni izbor nekih igrača, dovedenih u tom periodu, nisu se pokazali kao uspješni potezi. I ranije sam rekao da tu nije bilo loše namjere ni sa jedne strane, jednostavno se stvari nisu poklopile. Taj loši niz na početku sezone vjerovatno nas je koštao titule.

Konačno, mislim da, kao upravljačka struktura, možda nismo bili dovoljno

jedinstveni u nekim slučajevima kada su pojedini naši članovi bili izloženi pritiscima.

Konkretno mislim na Dejana Nikolića i Aldina Čenana, koji su svoj posao radili izrazito korektno u zadatim okolnostima i okvirima.

Koji su ključni problemi s kojima se susreće Željezničar?

- Strateški problem je problem upravljanja klubovima ili postavke od vrha nadole. Mislim da je ovakva formacija upravljačkih i nadzornih struktura i Skupštine, u kojoj se svi klubom bave na volonterskoj osnovi, zastarjelo rješenje.

To je bilo dobro rješenje za neka prijašnja vremena društvenog samoupravljanja. U tim vremenima, bivši funkcioneri, koji su upravljali tim subjektima i u isto vrijeme bili u klubovima, bili su u situaciji i pomagati i/ili finansirati klubove kroz modele primjenjive u tom vremenu.

Više ništa ne funkcionira na tom principu, mada imamo naslijeđene neke navike pa i očekivanja iz tog sistema. U kontekstu današnjeg vremena, koje poznaje isključivo tržišne principe, ovo, dugoročno gledano, nije dobro rješenje, jer je teško uspostaviti sisteme odgovornosti s jedne strane, a s druge strane, veoma je teško imati kvalitetne ljude koji, pored svojih poslovnih obaveza, mogu odvojiti ogromnu količinu vremena koje rad u klubu iziskuje.

Mogu li se stvari poboljšati samo ulaganjem privatnog kapitala?

- Zbog navedenih razloga, vjerujem da klub mora imati jasnu viziju otvaranja privatnom kapitalu (po modelu prezentiranom našoj Skupštini u 2015. godini) kako bismo kompletno poslovanje, ulaganje, a s tim i sportske rezultate, podigli na znatno viši nivo.

Također, jedan od problema prožima se kroz klupsku operativnu djelatnost, gdje rukovodeći akti (npr. Statut) nisu prilagođeni dinamičnosti same industrije i potrebi za brzim donošenjem odluka, uključujući igračke transfere. Kao rezultat, svaka mala kriza sportskih rezultata izbaci dosta naknadne pameti i pitanja.

Zakonska regulativa u sportu je problem koji ste često naglašavali?

- Nije normalno niti je prirodno da sportski kolektiv kao što je Željezničar, svake godine blizu trećinu svog godišnjeg prihoda plati državi. To je besmisleno i nije pitanje samo Želje (jer Željo će to uvijek istrpjeti zbog snage brenda i mogućnosti generiranja sredstava), to je pitanje sporta generalno.

U ovakvim uvjetima, budućnost sporta je crna, jer sport ne može imati isti porezni tretman kao privreda. U drugim državama to nije slučaj. I kad vidite šta se dešava sa sportom u sredinama kao sto su Zenica, Tuzla, pa i Mostar, zatim u svim krovnim savezima, pa u košarci i rukometu, jasno je kuda idemo.

A, realno, to je jednostavno preurediti tako da bude poboljšanje i za klubove, i za saveze, i za državu, jer bi se smanjenjem nameta smanjile i porezne malverzacije, odnosno povećala bi se porezna disciplina. To je jedini način da se sistemski uredi i unaprijedi održivost sporta u zemlji.

Kakva je trenutna finansijska situacija kluba, koliko je dužan, posluje li pozitivno i kada se može očekivati da bude potpuno finansijski stabilan?

- Treću godinu zaredom smo poslovali sa značajnim viškom prihoda nad rashodima. Finansijski smo stabilni, ali imamo porezni dug, koji već treću godinu servisiramo redovno. Ostalo je sve tekuće poslovanje koje servisiramo redovno ili s kašnjenjima u okviru uvjeta na tržištu.

Još nismo održivi bez igranja u evropskim takmičenjima i bez transfera igrača, jer ove stavke i dalje čine značajan udio u našim ukupnim prihodima.

Na sjednici Skupštine bit će prezentirani svi detalji poslovanja u 2017. godini te šta je potrebno uraditi da bi se poboljšala finansijska održivost kluba. Po okončanju revizije u februaru 2018. godine, revidirani finansijski izvještaji bit će dostavljeni svim članovima Skupštine, kao što smo i u prethodnim godinama radili.

Uspjeh Adžema

Hoće li se Vašim odlaskom poremetiti ono što se u posljednje vrijeme postavilo?

- Mislim da neće. U administraciji imamo veoma talentirane mlade ljude iz oblasti prava, finansija i marketinga, na čelu s iskusnim direktorom i generalnim sekretarom. Njihovi profesionalni kapaciteti i znanja su na respektabilnom nivou. Upravni odbor i Nadzorni odbor čine stručni i pošteni ljudi, koji su uhodan tim.

Sportski direktor Saša Papac je izuzetan, a trener A-tima Admir Adžem savjesno i strpljivo radi na poboljšanjima i neizmjerno mi je drago zbog njegovih velikih rezultatskih uspjeha u proteklom periodu.

Na kraju mi dozvolite da iskoristim ovu priliku da još jednom zahvalim svim kolegama iz Upravnog odbora i Nadzornog odbora i svim zaposlenicima kluba s kojima sam sarađivao u prethodne tri i po godine, na njihovom povjerenju i saradnji. Vrijeme provedeno na pozicijama člana i predsjednika Upravnog odbora smatram velikom čašću.

Veliki izazov

- Općenito, napraviti funkcionalan tim ljudi je strašan izazov. Sportski kolektivi ne bi trebali primarno birati ljude za upravljačke strukture na bazi neke kvote vezane za sponzorske ugovore koje će donijeti ili doprinijeti da se donesu klubu.

Mislim da je važnije koliko će vremena, znanja i pažnje neko uložiti u rad u klubu i za isključivu dobrobit kluba, jer se radi o veoma zahtjevnom radu - kaže prvi čovjek Željezničara.

Animirani ulagači

Zašto klub još nema generalnog sponzora i postoje li neke naznake da će ga u skorijoj budućnosti biti?

- Radili smo na animaciji privrednih društava sa potencijalom i kapacitetom da budu naš generalni sponzor. Bili smo u nekoliko navrata blizu postizanja dogovora, ali to je nebitno, jer nismo to ostvarili, a bila je naša ambicija.

Nadam se da će kolege biti uspješnije u narednom periodu. Važan je i animirani interes potencijalnih ulagača, više fizičkih i pravnih lica iskazalo je spremnost da ulaže u klub u modelu koji klub predloži.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.