NOGOMET

Admir Adžem: Jedina šansa da preživimo je da forsiramo mlade igrače

Adžem: Djeci se mora dati šansa

Razgovarao: Zlatko ŠARIĆ

8.1.2018

Prva izjava Admira Adžema nakon što je, samo dan prije početka sezone u Premijer ligi, imenovan za šefa stručnog štaba Željezničara, bila je da vidi veliki potencijal u ekipi i da je zbog toga odlučio da se prihvati posla. 

Izgledalo je kao da je to rekao čisto radi reda i poštovanja prema poslu koji je dobio, jer je ekipa ostala bez najboljeg igrača i najboljeg strijelca lige Miroslava Stevanovića i Ivana Lendrića te su navijači na Grbavici očekivali još jednu sezonu u kojoj neće proslaviti trofej.

Dosta učio

- Nije to bila floskula, već sam zaista tako mislio. Gledao sam većinu utakmica, vidio sam dosta prostora za napredak, kao i priliku da nekoliko talentiranih mladića uvedem u prvi tim - rekao je na početku razgovora za "Dnevni avaz" Admir Adžem.

Kakva je razlika između Adžema koji je vodio Želju 2014. godine i ovog današnjeg?

- Pa mogu reći da sam u ove tri godine definitivno napredovao, dosta sam učio, pokušavao da uvidim koje sam greške pravio. Zreliji sam, to je definitivno. Teško je porediti to vrijeme, jer su danas uvjeti u klubu mnogo, mnogo bolji i svima nam je lakše da radimo.

Koliko je teže ili lakše voditi prvi tim u usporedbi s omladincima?

- Nema previše razlike u radu, posao je isti, ali je u prvom timu mnogo važnija svlačionica, jer atmosfera u ekipi nekad može biti presudna bez obzira na kvalitet. U mladim kategorijama to nema toliki značaj. Nekad je bolje imati pozitivnog igrača u svlačionici, a da je slabijeg kvaliteta nego obratno.

Prvi ste na tabeli, polufinalisti ste Kupa, može li se na Grbavici napokon očekivati titula?

- Prvi dio sezone nije se mogao završiti bolje. Kad u nastavak sezone krećeš sa prve pozicije, normalno je da ćeš najaviti borbu za titulu. Pokazali smo da imamo kvalitet i karakter i mislim da imamo realne šanse da na kraju slavimo. Naravno, još je mnogo posla pred nama, konkurenti su ozbiljni. Morat ćemo konstantno biti na nivou zalaganja kao u posljednjem dijelu jeseni ako želimo završiti na tronu.

Na Grbavici već decenijama rastu igrači koji grade dobre karijere. Željezničar je u tom aspektu uvjerljivo najuspješniji u BiH. Šta je tajna?

- Pa, definitivno nije slučajno da iz naše omladinske škole konstantno izlaze mladići koji poslije postaju odlični igrači. Nema tajne, samo marljiv rad i dobra selekcija. I sada imamo osnova da se nadamo kako će i u narednom periodu dosta mladića izrasti u kvalitetne fudbalere.

U prvom mandatu ste gurnuli u vatru Bajića, Hadžiahmetovića i Memiju, od kojih je klub zaradio skoro 1,3 miliona eura. Jesenas ste dali šansu Šabanadžoviću, Hajdareviću, Osmankoviću, Žeriću, Mujagiću, Veliću, za koje već stižu ponude iz inozemstva. Koji je najbolji put za razvoj mladog igrača?

- Najvažnije je dati momcima šansu i biti strpljiv. Ako se procijeni da je neko talentiran i da bi mogao postati kvalitetan igrač, moramo ga istrpjeti, pružiti mu maksimalne uvjete da se razvije. Kako će postati igrač ako ne igra? Moja sreća je da imam dobar uvid u sve naše mlade selekcije. Ova djeca koja danas igraju u prvom timu, bili su moji juniori. Znao sam da vrijede, zato sam im i dao šansu.

Šta nedostaje Željezničaru, ali i ostalim klubovima, da još više mladih igrača u BiH dostigne kvalitet za nastupe u reprezentaciji i dobar inozemni angažman?

- Prvenstveno uvjeti. Treba nam što više kvalitetnih terena i garantiram da bi svake godine izlazilo nekoliko dobrih fudbalera. Željina jedina šansa da preživi je da pravi svoje igrače. Naravno, najbolje će biti ako budemo mogli da ih zadržimo nekoliko godina, da popravimo rezultate u Evropi, a da, onda, polako dižemo cijenu te djece. U idealnom scenariju, klub bi konstantno imao kvalitetnu ekipu, a za igrače bi zarađivao višemilionske cifre.

Zadržati talente

Stanić je već otišao, stižu ponude za Šabanadžovića i Hajdarevića. Planirate li angažirati neka pojačanja za nastavak sezone?

- Prioritet nam je da zadržimo trenutni igrački kadar. Pojačanja ćemo dovesti, ali samo u slučaju da budu to - pojačanja, a ne samo da popunimo broj. Što se tiče Šabanadžovića i Hajdarevića, nadam se da će ostati, jer ima još mnogo prostora da napreduju. Smatram da bi i za njih i za klub bilo bolje da ostanu.

Kada ste imenovani za trenera, atmosfera na Grbavici nije bila sjajna. Na kraju se završilo skoro u euforiji.

- Bilo je uspona i padova u našim igrama, ali smo na kraju onom serijom sve nadoknadili. Posljednja utakmica, protiv Radnika, najbolji je primjer kako stvari treba da izgledaju. Gubili smo sa 0:2 na poluvremenu, izgledalo je kao da sigurno gubimo, ali navijači nisu prestajali da nas bodre. U nastavku smo postigli tri gola i osvojili tri boda. Super je što su navijači prepoznali da i u teškim trenucima podrška može biti presudna da ekipa stekne dodatni motiv i spasi već izgubljenu utakmicu. Kada smo svi složni, i mi na terenu, i oni na tribinama, i ljudi u klubu, onda smo najjači.

Jak stručni štab

Jedan od bitnih razloga za napredak Željezničara pod palicom Admira Adžema je i stručni štab koji je oformio.

Osim njega, tu su pomoćni trener Asmir Džafić, trener golmana Elvis Karić, za kondiciju je zadužen Nedim Ćović, za videoanalize Armin Herić, dok je nutricionist Tarik Zolotić. Medicinski tim čine doktori Zlatko Dervišević, Edin Kulenović i Mahir Moro, a fizioterapeuti su Raif Zeba i Mirza Halvadžija.

- Oformili smo zaista jak stručni štab i svako ima svoje zadatke, koji su bitni. Mislim da imamo vrhunske pripreme i analize utakmica i treninga te da igrači, s te strane, imaju sve potrebne uvjete - kaže Adžem.

Počinju pripreme

Pripreme Željezničara počinju danas, okupljanje je u 11 sati, a nakon sastanka, zakazan je trening, koji će početi u 12 sati.

Ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni, ekipa će trenirati u Sarajevu, a u slučaju velikih padavina, otputovat će u Međugorje. Planirana je i jedna utakmica 13. januara.

Ekipa će 24. januara krenuti u Antaliju, gdje će biti obavljen finalni dio priprema. Dogovorene su tri utakmice, protiv bugarskog Etara (27. januar), slovačke Dunajske Strede (31. januar) i ukrajinske Zorje (4. februar).

Povratak u Sarajevo je 6. februara, a generalka uoči sezone igrat će se 10. februara protiv Veleža u Vrapčićima. Sezona se nastavlja 17. februara, kada Željo gostuje u Krupi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.