NOGOMET

Hadžibegić za Avaz.ba: Mnogo problema guši bh. nogomet, a nisam optimista da ćemo se izvući iz toga

Piše: M. DAUTBEGOVIĆ

11.2.2018

Nekadašnji selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nije optimista kada je u pitanju budućnost bh. nogometa.

U razgovoru za Avaz.ba, Hadžibegić se osvrnuo na mnoge probleme koji koče razvoj nogometa u Bosni i Hercegovini, a to se pogotovo odnosi na strategiju razvoja nogometa, koja u BiH, praktično, i ne postoji.

"Evo, da krenem od izbora selektora. Da se razumijemo, mislim da Robert Prosinečki nije niti malo loš izbor. Robi je perspektivan trener za budućnost. No, u našem slučaju, problem nije u selektoru Robertu Prosinečkom", kaže Hadžibegić, pa pojašnjava:

"Uvijek sam bio i uvijek ću biti za domaće snage. U BiH imamo dobrih i kvalitetnih trenera i ulaganje u svoje snage je pravac kojim bi se nogomet u našoj zemlji trebao kretati. I prije Prosinečkog su našu reprezentaciju vodili treneri iz susjednih zemalja, u kojima ja nikad nisam vidio nekog bh. trenera", kategoričan je Hadžibegić.

Reprezentaciju BiH i Prosinečkog očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će po prvi put u historiji biti održano širom Evrope, u 12 gradova u 12 različitih država.

"Na sljedeće Evropsko prvenstvo kvalifikovaće se 24 reprezentacije. To vam je pola članica UEFA-e. Kada od toga broja izuzmemo objektivne autsajdere, reprezentacije kao što su San Marino, Lihtenštajn, Andora... možemo zaključiti da se na EP neće plasirati samo onaj ko to ne bude htio. Drugim riječima, izboriti plasman na EP u ovakvom formatu nije neki uspjeh, a mi se što je prije moguće moramo posvetiti drugim stvarima, koje su nama u ovom trenutku daleko bitnije. Otićemo mi na EP i šta onda?", pita se nekadašnji selektor "Zmajeva".

"Dok nam stadioni ne budu puni na utakmicama Premijer lige BiH, dok naš najveći derbi između Sarajeva i Željezničara ne bude na nivou na kojem je bio prije, kad naši klubovi sa ogromnom tradicijom, kao što su Željo, Sarajevo, Čelik, Borac, Velež, Sloboda... ne budu grcali u dugovima i životarili dovodeći ispodprosječne igrače iz inostranstva, kad svaki naš klub bude imao razvijen omladinski pogon... onda se možemo nadati poboljšanju situacije i ozdravljenju bh. nogometa. Nažalost, to moram reći, nisam neki optimista", kaže Hadžibegić.

Zašto?

"Radio sam u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine i bio te ekipe koja je vadila 'kestenje iz vatre'. Tad su UEFA i FIFA suspendovale N/FSBiH i situacija je bila teška. Ipak, i pored svega smo uspjeli. Kako, to samo mi znamo. Međutim, danas više nema toliko interesa da se stvari poboljšaju. Savez je 'potrošio' mnogo naših nogometnih stručnjaka i legendi i to nam je veliki problem. Mi smo izgleda jedina nacija koja gazi svoju historiju i prošlost, a divimo se drugima koji to čuvaju", zaključio je razgovor za Avaz.ba Faruk Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.