NOGOMET

U dvije godine doveli 60 igrača, neki otišli bez ijednog nastupa!

S. K.

20.2.2018

Iako su u proteklih petnaest godina, otkako je fudbal u Bosni i Hercegovini ujedinjen, osvojili jednu šampionsku titulu te pehar namijenjen pobjedniku Kupa, u FK Borac ne mogu se pohvaliti kontinuitetom.

Najbolji dokaz za to je podatak da su Banjalučani tri puta napuštali društvo najboljih, bar desetak puta mijenjali upravu, ali se za ovu posljednju i još važeću može reći i da su rekorderi kad je u pitanju dovođenje igrača.

U posljednje dvije godine ili, tačnije, u pet prijelaznih rokova, na Gradski stadion stiglo je okruglo 60 fudbalera, od kojih se tek nekoliko zadržalo u crveno-plavom dresu duže od šest mjeseci. Neki od njih, poput Japanca Rio Suzukija ili golmana Srđana Modića, nisu upisali nijedan nastup.

Ovaj podatak svakako je frapantan, ali potpredsjednik Borca Vico Zeljković tvrdi kako se drugačije u uvjetima koji su u klubu zatečeni, nije ni moglo raditi. 

- Mi smo prije dvije godine započeli ovaj projekt i tačno je da je upravo taj broj igrača prošao kroz klub. To je činjenica koju niko i ne može da ospori. No, mora se znati da je Borac u momentu kad smo mi došli, jednom nogom već bio u stečaju. Tačnije, mi nismo krenuli od nule nego iz minusa. U svemu se dosta i lutalo, a napravljena je i poneka greška, što je dio posla, ali je osnovni razlog tolikog broja igrača to što nismo imali nikakav sistem - istaknuo je Zeljković.

U zimskom prijelaznom roku u januaru 2016. godine stigli su Oštraković, Đokić, Rajović, Raspudić, Maletić, Mance, Đilas, Popović, Ristoski, Milosavljev, Dujković, Vukliš, Škorić, Komljenović, Kiso, Prljević (16 igrača). U ljeto te iste godine Borac su pojačali Bečelić (otjerali ga pa ga vratili), Avdukić, Erić, Gavrić, Prljeta, Trkulja, Malbašić, Radoja, V. Danilović, Antić, Delić, Guzina, Kondić, Vejnović i Mišić (15).

Naredne zime, ekipi su se pridružili Puzigaća, Radulović, Kunić, Ojdanić, Si. Dujaković, I. Danilović, Burazor, Đorđević, Suzuki (9), a u ljeto 2017. Janičić, Galešić, Karić, Guberac Mirković, Veselinović, Modić, Čudić (8).

I sve je završeno ove zime, kad je crveno-plavi dres zadužilo još 12 igrača: St. Dujaković, Karić, Mahović, Majkić, Žeravica, Ilić, Savatović, Vukliš, Zarić, Glišić, Bunić, Lučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.