NOGOMET

Prosinečki za "Avaz": Poštovat ću Lulićevu odluku, kakva god da bude

A.MIZDRAK

6.3.2018

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki trenutno boravi u Rimu, u kojem ima posebnu misiju. Popularni Robi će kroz razgovore pokušati uvjeriti Senada Lulića da promijeni odluku i da se vrati u bh. reprezentaciju, od koje se nogometaš Lacija oprostio krajem decembra prošle godine.

 Veliko pojačanje 

Selektor „Zmajeva“ gledao je meč Lacija i Juventusa, u kojem je klub iz Torina, predvođen Miralemom Pjanićem, slavio veliku pobjedu (1:0), a danas će konačno sjesti za stol s Lulićem i obaviti razgovor, čiji epilog javnost u našoj zemlji s nestrpljenjem iščekuje. 

- Obavit ću sutra (danas, op. a.) razgovor s Lulićem. Naravno, glavna tema našeg razgovora je njegov povratak u bh. selekciju. Šta bude, bit će, mi nemamo vremena za gubljenje. Poštovat ću njegovu odluka kakva god da bude – kazao je za „Dnevni avaz“ Prosinečki.

Posjetu Italiji Prosinečki je iskoristio i za kratak razgovor s Arnelom Jakupovićem, nogometašem Juventusa i mladim reprezentativcem Austrije. Pokušava Robi i njega natjerati da obuče dres našeg državnog tima.

- Kratko sam pričao s Arnelom. Nogometni savez BiH je u kontaktu s njim i pokušava ga pridobiti. Ja ću, također, pokušati preko njegovog menadžera dovesti ga među „Zmajeve“. Vidjet ćemo šta će biti s njim, ne mogu ništa obećati. Vjerujem da bi Jakupović bio veliko pojačanje za našu selekciju i nadamo se dobrom ishodu – kazao je Prosinečki.

Naš selektor posmatrat će Lulića i na utakmici Evropske lige protiv Dinamo Kijeva (četvrtak), a onda će put Đenove, gdje će večerati s Ervinom Zukanovićem.

- Ma, naravno, pratimo sve naše nogometaše. Kada sam već ovdje u Italiji, planiram skoknuti i do Njemačke i vidjeti se s Vedadom Ibiševićem. Probat ću ga nagovoriti da se vrati u reprezentaciju – kazao je Prosinečki.

Poznat je i plan priprema za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala (23. i 27. mart).

- Nemamo puno vremena. Nakon ove moje turneje vraćam se u Sarajevo, a već 19. će početi okupljanje za mečeve s Bugarima i Senegalcima. Što se tiče spiska, planirao na njega uvrstiti nekoliko mladih igrača iz U-21 selekcije, ali sam odlučio da je bolje da nikoga od njih ne pozivam, kako bi ih selektor Vinko Marinović imao na raspolaganju u važnim kvalifikacijskim mečevima – kazao je Prosinečki.

 Sistem igre

Kako kaže, Prosinečki, najvažnije je da većina reprezentativaca igra redovno u svojim klubovima.

- Neki su promijenili sredine ove zime, a tu mislim na Kenana Kodru i Muhameda Bešića. Bitno je da imamo široku bazu iz koje ćemo crpiti kvalitet. Naša je želja da kroz prijateljske mečeve izgradimo sistem igre i da se igrači naviknu na zahtjeve koje ćemo postaviti pred njih - rekao je Prosinečki.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.