NOGOMET

{NAŠA TEMA /} Šta se dešava sa FK Sarajevo: Čelnici šute, legende prate iza ćoška...

Almir SOKOLOVIĆ

12.3.2018

Široki - Sarajevo 2:1, Sarajevo - Radnik 0:0, Sarajevo - Sloboda 0:0, Široki - Sarajevo 1:0. Kada vidite ove rezultate i one s priprema bordo tima u Turskoj mjesec dana ranije (npr. Sarajevo - Karabag 2:0, op. a.), ni najbolji poznavatelji prilika na Koševu ne mogu dati odgovor šta se dešava s Fudbalskim klubom Sarajevo, jednim od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini.

Krah šampionskih snova

Do prije mjesec iz Antalije su dolazile optimistične vijesti, koje su išle i do ambicija da će se bordo tim u nastavku prvenstva u BH Telecom Premijer ligi boriti za prvaka Bosne i Hercegovine.

Svega 30 dana kasnije, snovi o naslovu su se raspali kao mjehuri od sapunice, a sada se postavlja pitanje izlaska na evropsku scenu.

Serija loših rezultata u kojoj se nalazi FK Sarajevo do temelja je poljuljala klupske prostorije. 

Šta se dešava sa FK Sarajevo?

Sagovornici koje smo kontaktirali nemaju odgovor. Oni koji su bliži Titovoj ulici, u kojoj se nalaze klupske prostorije, ne žele da pričaju. Oni kažu da je "sve uglavnom poznato i da kriza u FK Sarajevo ne traje od jučer".

Naravno da u cijeloj ovoj priči ima istine, ali ono što u ovom trenutku najviše boli navijače je činjenica da se niko od zvaničnika iz kluba u proteklih sedam dana nije oglasio. 

- U ovom trenutku za medije je zadužena Sabrina Buljubašić, generalna direktorica kluba. No, ona se ne želi medijski oglasiti - kazano je za Avaz Sport iz Fudbalskog kluba Sarajevo. 

Direktorica Buljubašić ne želi se oglasiti, a u ovom trenutku na Koševu je najgore - šutjeti. 

Šute i legende kluba. Oni koje smo kontaktirali ili kažu "da već izvjesno vrijeme i ne idu na Koševo" ili imaju poruku "da ih ne zanima šta se dešava dok je na vlasti ova garnitura ljudi".

Treći opet imaju svoje mišljenje, ali vrebaju iza ćoška. Oni bi kao nešto kazali, "ali nemoj...".

I ta "politika" ne donosi rezultat i izlazak iz mrtve tačke. A da se FK Sarajevo nalazi u "mulju koji vuče prema dnu" pokazuju rezultati, ali i ovi posljednji potezi čelnika. 

Imao sam priliku razgovarati s jednom legendom kluba, koja je Fudbalskom klubu Sarajevo dala više od mnogih koji se sada nalaze na vlasti i kroje sudbinu bivšeg šampiona nekadašnje Jugoslavije, ali i Bosne i Hercegovine. 


Buljubašić: Direktorica bez odgovora

On, između ostalog, kaže ovako:

- Kada sam pokušao dati savjet Ken Čou (Choo), menadžeru svih klubova koji su u vlasništvu Vinsenta Tana, pa tako i u FK Sarajevo, dobio sam neki blijedi pogled. To mi je bilo jasno da mu ne dajem nikakav savjet. Ja sam u nogometu 40 godina, a on ima 29 godina. To je sve jasno.

Šminkanje stanja

Tanova odluka da Ken od početka 2016. postane neka vrsta tutora upravi kluba, najveća je greška bogatog milijardera iz Malezije. Od tog trenutka krenuo je bordo brodolom.

Koliko će brodolom trajati?

Stručnjaci kažu - dok ovi sadašnji na vlasti ne odu. Navijači još šute, iako su u nekim ranijim godinama oni prvi digli glas i pokrenuli lavinu.

Odgovore očekujemo i od njih, ali jednako i od trenera Husrefa Musemića, igrača, ali i čelnika kluba.

Kozmetičkih promjena u klubu je bilo dosta - vrijeme je da se počne raditi, jer će u suprotnom FK Sarajevo u budućnosti postati poznat samo kao "šampion prijateljskih utakmica i ništa više". A to brzo odlazi u zaborav, baš kao što je nekada bio Košarkaški klub Bosna.

Prijeti li FK Sarajevo sudbina KK Bosna? Ne, ali se lako može dogoditi da FK Sarajevo izađe iz velike četvorke bh. nogometa i postane tim iz prosjeka. A to ne žele ni legende, ni ljudi u klubu, ali ni navijači...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.