NOGOMET

Sedam decenija uspona i padova Unisa

Avaz Sport

17.4.2018

Jedan od najstarijih vogošćanskih kolektiva zasigrno je Fudbalski klub Unis, koji ove godine obilježava 70 godina rada i postojanja.

Klub je nastao 1948. godine na inicijativu radnika Fabrike “Pretis”, koja je tada bila u razvoju, a dobio je ime Tempo. Ubrzo su mu promijenili naziv u Radnički pa u Pretis, a s okrupnjivanjem privrednih subjekata Unis, ime i koje danas nosi.

- Godine iza nas su pratili usponi i padovi, radosti i žalosti. Klub nije mogao biti van tokova koji su pratili sredinu. Bio je njen nerazdvojan dio. Nedjelje su bile ljepše sa pobjedama, kuće veselije, a rad u fabrikama uspješniji. Bilo je i poraza, iz kojih je klub izlazio jači i odlučniji. Ovo je klub koji je prošao sve fudbalske rangove, osim onih prvoligaških i premijerligaških. Bio je rasadnik agilnih i perspektivnih sportista, kolektiv sklon druženju i prijateljstvu – kaže direktor kluba Adnan Kantić.

Jubilej će se, kako tvrdi, obilježiti 5. maja svečanom akademijom.

- Bit će to prilika da se, uz prigodan program, najzaslužnijima za razvoj kolektiva dodijele prigodna priznanja. U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja kluba, bit će upriličena i promocija “Monografije FK Unis 1948. – 2018.”, koja na slikovt i efektan način prezentira sve ono šta je u prethodnom vremenu radio ovaj sportski kolektiv.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.