KOŠARKA

ISMET SEJFIĆ Bio sam najmlađi centar u ligi

Bh. košarkaš nakon sezone u Litvaniji

E. J.

19.5.2015

Ismet Sejfić završio je sezonu kao jedini bosanskohercegovački košarkaš u državi viceprvaka Evrope.

Ekipa Džukije iz Alitusa bila je prva profesionalna stanica u karijeri 21-godišnjaka iz Prozora, koji je skoro pa niotkuda stigao do Litvanije, zemlje sa dva euroligaška kluba, u kojoj je košarka sport broj jedan i čiji timovi nisu baš skloni dovođenju neprovjerenih igrača iz inozemstva.

Loše prognoze

Zbog toga su mnogi prognozirali mladom centru ekspresan povratak kući. No...

- Kad sam dolazio ovdje, mnogi su govorili da ne mogu igrati ozbiljnu košarku, da sam zakasnio... ali sam uspio da se probijem u rotaciju - kaže Sejfić.

Fizički dominantni centar (206 centimetara, 125 kilograma) zaključio je sezonu sa 26 nastupa u najvišem rangu litvanske košarke uz više od deset minuta te po tri poena i skoka u prosjeku.

- Zadovoljan sam, pogotovo zato što su mi na početu govorili da će biti uspjeh ako do maja stignem do klupe prvog tima, jer sam u početku igrao za drugu ekipu. Najviše dugujem treneru Andreju Urlepu i njegovom pomoćniku Zoranu Čarapiću.

Veliki napredak

Urlep je košarkaški fanatik, daje maksimum od sebe, isto traži i od igrača. Nije slučajno da je Džukija ove sezone postigla jedan od najboljih rezultata u historiji osvajanjem šestog mjesta i nastupom u plej-ofu - ističe Sejfić te dodaje:

- Mnogo sam napredovao, dovoljno je pogledati snimke mojih igara u septembru pa uporediti s ovima u maju. Inače, Urlep nas prije utakmice detaljno informira o protivničkim igračima tako da sam zapazio podatak da sam bio najmlađi klasični centar u ligi.

Na pitanje zašto mu je toliko dugo trebalo da se probije na profesionalnu scenu, Sejfić, koji u BiH nije bio član nijednog kluba (školovao se u Turskoj i trenirao u nekoliko ekipa), ima jednostavan odgovor:

- Nisam sarađivao sa pravim ljudima.

Sa Ismetom u Džukiji bio je i naš reprezentativac Miralem Halilović, no on je sredinom sezone napustio klub.

Bio na pripremama U-20 selekcije

Ismet je prije četiri godine bio na pripremama mlade (U-20) reprezentacije BiH i na tome je za sada i ostalo kada je u pitanju dres s državnim grbom. Što se tiče nastavka karijere, Sejfić kaže:

- Ako Urlep ostane u Džukiji, vjerovatno ću ostati i ja. U suprotnom, razmotrit ću druge opcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.