KOŠARKA

Aleks Renfro: Moramo biti spremni na žestoku borbu

Renfro: Igrač za krizne momente ( F. Fočo)

Piše: E. JESENKOVIĆ

18.7.2017

Kada je na okupu grupa mladih igrača od kojih se očekuje da iznesu teret nimalo jednostavnog takmičenja kakvo će biti pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo narednog mjeseca, onda je ekipi potreban i neko iskusniji, čovjek za krizne situacije, veteran koji će preuzeti odgovornost u trenucima u kojima se lomi rezultat... 

Zbog toga je dolazak američkog plejmejkera, naturaliziranog bosanskohercegovačkog reprezentativca Aleksa Renfroa (Alex Renfroe) bio toliko bitan za "Zmajeve".

Mnogo energije

Prošle godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo iskusnog pleja nije bilo zbog povrede, dok se ovaj put (dvije sedmice kasnije u odnosu na ostale igrače u dogovoru sa stručnim štabom), priključio bh. timu na pripremama u Sarajevu.

- Moramo ući u formu i biti spremni na veliku borbu. Imamo mlad tim, imamo mladost, brzinu, atletizam... moramo igrati jako i čvrsto, s mnogo energije.

U tom slučaju, vjerujem da ćemo postići rezultat kakav se očekuje - kaže za naši list 31-godišnji plejmejker, kojeg je i selektor Duško Vujošević označio kao igrača za krizne momente.

Kako kažete, imamo mlad tim, a imate li komentar na činjenicu da nedostaje mnogo iskusnijih igrača s kojima ste ranije bili u reprezentaciji?

- Ne znam situaciju, izuzev da su mnogi igrači imali zdravstvenih problema. Nadam se da će se oni oporaviti. Što se tiče nas koji smo ovdje, na nama je da pokažemo veliku želju i energiju.

U tome bi Vam trebao pomoći novi selektor Vujošević, jedan od najpoznatijih trenera na ovim prostorima. Koliko znate o njemu?

- Znam mnogo o Vujoševiću i njegovim metodama rada, neki od mojih prijatelja su igrali za njega. U vrijeme dok je vodio Partizan razvijao je mlade igrače, to je velika stvar.

Bez opravdanja

U reprezentaciju stižete nakon sezone koju ste proveli u Barceloni. Kakva iskustva nosite iz jednog od najvećih klubova u Evropi?

- To je bilo sjajno iskustvo. Biti u Barceloni je velika reklama, to je veliko ime, jedan od najboljih klubova za koje možete igrati. Međutim, imali smo mnogo problema s povredama. Mislim da bi riječ povrede najbolje opisala moj boravku u tom klubu.

Gotovo svi su bili u nekom dijelu sezone povrijeđeni, što je doprinijelo da sezona ne bude uspješna. Međutim, u košarci ne postoji opravdanje, povrede su dio sporta i razlog su da nismo imali uspjeha.

Trenutno ste bez kluba. Kakvi su Vaši planovi za iduću sezonu?

- To je posao mog agenta. On gleda neke stvari. Trenutno ne znam kakvi su mu planovi za mene. Kad bude nešto imao, javit će mi.

2015. godine Renfro je debitirao za reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.