KOŠARKA

Vujošević: Potpisao bih pobjedu i od poen razlike

( J. Hadžić). Sa pres-konferencije: Uz podršku navijača do nove pobjede

Piše: D. JURIŠIĆ

12.8.2017

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20 sati) u Zenici u četvrtom kolu pretkvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini dočekuje Švedsku. Selektor “Zmajeva” Duško Vujošević istaknuo je na jučerašnjoj pres-konferenciji kako je duel sa Švedskom izuzetno važan.  

- Znamo da je svaki meč veoma značajan. Do sada su utakmice dobivale sve domaće ekipe i prva u grupi će, vjerovatno, biti ona selekcija koja napravi pobjedu na gostujućem parketu. Švedska je, u svakom slučaju, za naš tim vrlo ozbiljan protivnik, imaju nekoliko igrača koji igraju u profesionalnoj evropskoj košarci. Važnost utakmice će biti dodatni teret, za koji moramo da nađemo način da ga artikulišemo kroz stvari koje ne blokiraju nego pomažu da se utakmica dobije – rekao je Vujošević, koji je jučer preko svojih advokata podnio tužbu protiv beogradskog Partizana zbog neisplaćenog duga od skoro 100.000 eura.  

Mnogo informacija

Strateg našeg tima naglasio je da Švedska ima tačne informacije o našem individualnom i timskom kvalitetu.

- Njihov selektor Vedran Bosnić je iz Sarajeva i, s određenim konekcijama s ovog prostora, veoma je dobro informiran. Ali, ni našim igračima neće nedostajati informacija o njihovim karakteristikama.

Ipak, ono što će odlučiti utakmicu bit će želja, to jest, pobijedit će onaj ko bude u stanju da ostvari i prikaže svoju želju kroz veliku borbenost – kazao je selektor Vujošević.

Proslavljeni stručnjak pozvao je sve ljubitelje košarke iz Zenice i šire da ispune dvoranu te da u veoma bitnom momentu budu uz naše reprezentativce.

- Bilo bi nam veoma značajno da dvorana bude puna i da se napravi sinergija između igrača i publike, kao što je bilo na posljednjoj utakmici u Skenderiji. Ne razmišljam o tome koliko ćemo poena postići. Nisam oduševljen činjenicom da smo treći od dna prema broju primljenih koševa. Mislim da veoma dobro skačemo. Da biste dali koš, morate imati loptu, ako do lopte dolazimo tako da protivnik stalno postiže koš, onda je to problem.

Naravno da svi želimo da igramo lijepu i atraktivnu utakmicu, ali su naša osnovna koncentracija i želja da se utakmica dobije, a to se radi jakom odbranom. Iz jake odbrane uslijede i laki poeni iz kontranapada, a u brzoj igri uživa i publika. Nešto više od mjesec nije dovoljno da se oformi tim, ovi momci su prvi put zajedno s novim trenerom i za svaku pohvalu je njihova velika borbenost i želja, a s vremenom ćemo popraviti i igru u odbrani. Sada bih potpisao da dobijemo poenom razlike – poručio je Vujošević.

 

Aleks Renfro (Alex Renfroe), naturalizirani Amerikanac u bh. timu, istaknuo je da jedva čeka utakmicu protiv Šveđana, koji su nas namučili u prvom susretu, pogotovo u odbrani. 

Veliki stručnjak

- Dokazat ćemo da prva utakmica nije bila naša najbolja i, uz našu publiku, mnogo ćemo više pokazati. Veoma sam uzbuđen što sam u Zenici, ovo je možda i najvažnija utakmica za nas ako se želimo kvalificirati u naredni krug – rekao je Renfro.

Bek Almir Hasandić priželjkuje veliku podršku s tribina.

- Nadam se da će publika ponovno biti naš šesti igrač i da ćemo slaviti, kao što je bilo i u susretu s Ermenijom. Rad s ovako velikim stručnjakom kao što je Vujošević, smatram nagradom za dosadašnji mukotrpni rad. Da iskren budem, svakog dana i na svakom treningu mnogo toga naučim. Veoma sam sretan što sam ovdje i nadam se da ću ovaj poziv opravdati i u budućnosti – kazao je Hasandić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.