KOŠARKA

Vujošević: Mladi igrači u BiH rade sa strašću i entuzijazmom, oni su moja motivacija

Avaz.ba

5.9.2017

- Kada sam preuzeo reprezentaciju Bosne i Hercegovine nisam znao koliko je tamo složena situacija. U reprezentaciji je došlo do velikog broja otkaza. To se nije odnosilo na mene, niti sam odgovoran, ali nisam mogao utjecati da se to izbjegne. Bio sam zatečen, ali nisam neko ko je naučio da se ne suprotstavlja teškim situacijama. Mladi igrači koji su željeli doći i raditi, radili su sa strašću i entuzijazmom. To je kod mene probudilo ponovo strast za stvaralaštvom i entuzijazam. Veoma sam zadovoljan s onim što je tamo (u BiH) napravljeno.

To je, između ostalog, kazao selektor košarkaške reprezentacije BiH Dušan Vujošević, koji se trenutno nalazi na liječenju u Srbiji.

On je u u intervjuu za emisiju "Puls života" govorio o bh. državnom timu, Srbiji i svom zdravstvenom stanju. 

- Iz određenih razloga sam protjeran iz ove košarke (u Srbiji), a volim raditi s našim igračima. Oni bolje i više rade od igrača u drugim sredinama. Kad su me pozvali u BiH, ja sam to shvatio kao priznanje s aspekta da sam 'čist' čovjek koji se u gladnim godinama i teškim vremenima nije uprljao. Meni je košarka i u ovom zdravstvenom stanju neophodna kao inzulin, potrebna mi je dnevna doza da bih bio živ. Objektivno, nisam u stanju da cijelu sezonu putujem dva puta sedmično, da idem na dijalizu i da se pripremam za transplantaciju bubrega. Selektorski posao je zbog toga dobro rješenje - rekao je Vujošević, koji je za kratko vrijeme osvojio srca svih Bosanaca i Hercegovaca.

Na kraju je spomenuo i svoju bolest. 

- Bol nisam osjetio, ali kad je došlo do oticanja i promjene boje noge, u Slovačkoj su pogrešno zaključili da je to uzrokovano ne udarcem, nego gangrenom zbog šećera. Ekipa s VMA me je spasila od amputacije noge. Eto do čega može dovesti jedna glupost - kazao je Vujošević.


Vujošević o entuzijazmu mladih reprezentativaca... by