Veliko priznanje za bh. košarku: Obradović i Zurapović sude završnicu Eurobasketa

Avaz.ba
10.09.2017 14:21
A
A
A

Mečevima osmine finala u Istanbulu je jučre počela eliminaciona faza takmičenja na 40. Evropskom prvenstvu, koje je po drugi put u historiji održano u četiri zemlje - Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

Iako se naša reprezentacija nije uspjela plasirati na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, zastava Bosne i Hercegovine se ipak vijori u Istanbulu. 

Dvojica bh. arbitara Petar Obradović i Ademir Zurapović sudiće samu završnicu ovogodišnjeg Eurobasketa, čime je ukazana velika čast ne samo našim FIBA sudijama, već i KS BIH, te kompletnoj bh. košarci. Eliminacionu fazu takmičenja sudi ukupno 21 sudija - 16 iz Evrope i pet iz drugih Zona. Kada je u pitanju region, Bosna i Hercegovina je uz Srbiju (Saša Maričić i Aleksandar Glišić) jedina zemlja koja ima dvojicu arbitara na završnici Eurobasketa. 

Dobrim suđenjem u grupnoj fazi takmičenja u Finskoj i Izraelu, naše sudije su stekle povjerenje FIBA, pa su već juče dijelili pravdu na prvim mečevima osmine finala Eurobasketa. Zurapović je sudio utakmicu Finska - Italija, koju su Italijani riješili u svoju korist (70:57), dok je Obradović dijelio pravdu na meču Litvanija - Grčka, u kojoj su slavili Grci rezultatom 77:64.