NBA: Lakersi će "penzionisati" oba broja koja je nosio Kobe Bryant

Autor: Fena
13.09.2017 16:48
A
A
A

Treći najbolji strijelac u historiji NBA lige i peterostruki prvak s Los Angeles Lakersima, 39-godišnji Kobe Bryant, koji je u aprilu 2016. godine odigrao posljednju NBA utakmicu, dobit će počasno mjesto među klupskim legendama, a vodstvo Lakersa odlučilo je penzionisati oba broja, 8 i 24, koja je nosio tijekom 20-godišnje karijere. 

"Oduvijek sam sanjao da će moj dres visiti pod krovom dvorane, ali nisam mogao zamisliti da će ih biti dva", izjavio je Bryant kojemu su Lakersi bili jedini NBA klub za koji je igrao, iako su ga na draftu 1996. godine izabrali Charlotte Hornetsi koji su ga potom mijenjali za Vladu Divca.

Bryant je karijeru završio sa 33.463 postignuta koša u karijeri i kao treći strijelac svih vremena, iza Kareema Abdul-Jabbara (38.387) i Karla Malonea (36.928). Bio je 18. puta biran za All-Star utakmicu i postao je prvi igrač u historiji koji je otišao u penziju odigravši najmanje 20 sezona u samo jednoj ekipi.

"Kobejevi dresovi idu na zasluženo mjesto, uz najveće igrače Lakersa svih vremena", izjavila je izvršna direktorica kluba Jeanie Buss.

"Zaslužio je dobiti tu počast. Kobe je bio jedan od najvećih Lakera i NBA igrača svih vremena. Veselim se što će biti umirovljena oba njegova dresa i što ćemo to moći proslaviti s Kobejem i njegovom porodicom", rekao je predsjednik košarkaških operacija Lakersa Earvin "Magic" Johnson.

Prije Bryanta, devetorici bivših igrača Lakersa su penzionisani dresovi: Wiltu Chamberlainu (13), Elginu Bayloru (22), Gailu Goodrichu (25), Magicu Johnsonu (32), Kareemu Abdul-Jabbaru (33), Shaquilleu O'Nealu (34), Jamesu Worthyju (42), Jerryju Westu (44) i Jamaalu Wilkesu (52).

Svečanost će biti održana 18. decembra, u poluvremenu utakmice u kojoj će LA Lakersi ugostiti aktuelne NBA prvake Golden State Warriorse.