KOŠARKA

Balkansko finale: Slovenija pobijedila Srbiju i postala prvak Evrope!

Piše: Al. Ti.

17.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U dvorani Sinan Erdem u Istanbulu večeras je u finalnom susretu Eurobasketa selekcija Slovenije pobijedila Srbiju i postala novi prvak Evrope.

Konačan rezultat bio je 93:85.

Nestvarnu partiju pružio je Goran Dragič, koji je bio prava enigma za sve igrače Srbije u večerašnjem finalu u večem dijelu utakmice.

Prva četvrtina protekla je u boljoj igri Srbije, koja je na krilima Bogdanovića igrala sjajno. Igrač Fenera je ubacio šest poena i imao četiri asistencije, dok je kod Slovenije najbolji bio Dragič.

Drugi period počeo je boljom igrom Slovenije, koja pravi seriju od 5:0. Do kraja poluvremena Slovenija je bila u prednosti, najviše zbog Dragiča, koji je pogađao iz svih pozicija.

Bek Majamija je u prvom poluvremenu ubacio čak 24 poena, a na odmor se odlazi sa prednošću Slovenije od 56-47.

U trećem periodu mnogo bolja igra Srbije, koja se vratila u utakmicu, nakon što je Slovenija imala i 12 poena prednosti, a sve zahvaljujući Bogdanoviću. Vrijedi istači i odličan učinak Macvana. Otežavajuća okolnost za Sloveniju jeste bila i povreda Dončića, koji se nije vraćao na parket.

Četvrti period igre je počeo sjajnom igrom Bogdanovića, koji je držao Srbiju u rezultatskom egalu. 

Ipak poenima Macvana Srbija prvi put nakon prve četvrtine dolaze u vodstvo.

Pravu dramu smo vidjeli u finišu susreta. Rendolf je poenima 90 sekundi prije kraja donio Sloveniji prednost od četiri razlike, a bilo je 86:82. Nastavio je Prepelič sa linije za slobodna bacanja  da pogađa, što se na kraju ispostavilo kao odlučujuće.

Slovenija je tako postala novi prvak Evrope, koja iza sebe imala sjajno prvenstvo. Naime, izabranici Igora Kokoškova na ovom Eurobasketu nisu imali niti jednog poraza, što je za svaku pohvalu.

Najefikasniji na utakmici bio je Goran Dragič koji je ubacio 35 poena, a pomogao mu je Prepelič koji je dodao 19.

Kod Srbije najbolji je bio Bogdanović koji je ubacio 22 koša, dok je Macvan dodao 18.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.