KOŠARKA

Novi udar na KSBiH: Poreznici traže još pola miliona maraka

U radu KSBiH utvrđene brojne nepravilnosti

Autor:E. J.

26.9.2017

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko mjeseci preživljavao je isključivo zahvaljujući dobroj volji Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH).

Uprkos rješenju o prinudnoj naplati više od 650.000 KM duga, koliko se nagomilalo između 2011. i 2016. godine na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost (PDV), UIOBiH je od maja gledao kroz prste Savezu i nije posezao za blokadom hronično praznog računa.

Omogućilo je to da KSBiH nekako posluje i finansira, istina teškom mukom, nastupe naših selekcija na međunarodnoj sceni.

Kupovina vremena

Međutim, bila je to samo kupovina vremena, kojeg je, očito, sve manje. Ne samo zbog toga što UIO može u svakoj sekundi aktivirati blokadu nego i činjenice da na naplatu stižu neplaćeni dugovi Poreznoj upravi Federacije BiH. 

Prema našim saznanjima, u KSBiH stigao je dopis iz Porezne uprave prema kojem Savez ima rok od osam dana da izmiri približno pola miliona maraka KM dugovanja na ime poreza na dohodak i pripadajuće doprinosa, također u periodu 2011.-2016.!

Uplatu od tačno 465.669,26 KM, plus kamate, očekuje Porezna uprava. Ukoliko se to ne desi u spomenutom roku, slijedi pokretanje postupka i, kao u slučaju UIO-a, prisilna naplata dugova i blokada računa.

Podsjetimo, inspektori Finansijske policije koji su u KSBiH ušli po nalogu državnog tužilaštva, kao i porezne inspekcije, utvrdili su niz radnji u suprotnosti sa Statutom KSBiH i važećim zakonima.

Između ostalog, utvrđene su velike novčane isplate pojedincima na ime ugovora o djelu, koji, međutim, nisu prezentirani inspektorima i nisu potkrijepljeni bilo kakvim validnim dokumentima.

Kako je većina osoba za koje je utvrđeno da su primale novac na osnovu ugovora o djelu u tom momentu bila zaposlena u KSBiH (većina je i danas u Savezu), poreznici su taj novac "vezali" za njihov radni odnos te obračunali odgovarajući porez.

Sudske tužbe

Inspektori su, također, utvrdili da je sa biznis kartica Saveza potrošeno više od 70.000 KM, ali da ni za njih ne postoji dokumentacija koja bi opravdala ove troškove, kao i da finansijski izvještaji iz ranijih godina ne prikazuju istinito stanje u KSBiH, što je šokiralo aktuelni Upravni odbor Saveza, koji je prošlog aprila stupio na dužnost.

Ko je, kako i zašto uzimao novac za ugovore koji, prema svemu sudeći, i ne postoje, bit će predmet najmanje dvije sudske tužbe koje su najavljene, a očekuje se i stav Tužilaštva BiH.

U međuvremenu, KSBiH očekuje žestoka borba za preživljavanje...


Fakti

2,5   miliona maraka je ukupni dug KSBiH, prema podacima Upravnog odbora 

1,2 miliona KM približno iznose dugovanja KSBiH na ime poreza 

77.000 KM potrošeno je sa kartica Saveza bez odgovarajuće dokumentacije 


Ukupne obaveze, uplaćeni dio i ostatak duga: Nalaz Porezne uprave. Ukupne obaveze, uplaćeni dio i ostatak duga: Nalaz Porezne uprave

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.