KOŠARKA

Jure Zdovc, posljednji trener koji je "Studentima" donio titulu prvaka BiH: Bosna mi je dala priliku koju sam iskoristio

Zdovc: Bosnu odveo 2008. do pehara

Piše: E. JESENKOVIĆ

6.10.2017

Jure Zdovc je u junu 2008. godine, u jeku slavlja nakon osvojene titule prvaka Bosne i Hercegovine, šokirao sportsku javnost u Sarajevu. 

Samo nekoliko minuta nakon što su košarkaši Bosne pobjedom u majstorici nad Igokeom u Skenderiji osigurali naslov, Slovenac je najavio odlazak s kormila. Nekoliko dana poslije i definitivno je odstupio.

- Čini mi se da u klubu ne postoje vizija i dugoročni plan. Dohvatili smo naslov i ulazak u Jadransku ligu, ali niko iz uprave nije kazao kako dalje - rekao je tada Zdovc.

Slični problemi

Nažalost, mjeseci i godine koji su uslijedili, pokazali su da nije pogriješio. Ne samo da je Zdovčeva titula prvaka BiH bila posljednja do danas koju su osvojili "Studenti", već je klub kasnije došao i na rub opstanka. 

- O tome šta se dešavalo poslije mog odlaska, bilo bi nekorektno govoriti iz mog ugla. No, moglo se pretpostaviti šta će se desiti, jer svi klubovi u bivšoj Jugoslaviji imaju slične probleme.

Bosna nije bila izuzetak, čak joj je, zbog specifične situacije, bilo još teže. Žao mi je zbog toga - rekao nam je jučer Zdovc, naglasivši da je iz Sarajeva ipak ponio lijepe uspomene.

- Meni je Bosna pružila šansu, koju sam iskoristio, i još jednom zahvaljujem klubu. U tom momentu bio sam u raskoraku šta raditi u košarci, da li biti trener, sportski direktor, menadžer... U Bosnu sam došao s odlukom da saznam jesam li za trenera ili nisam - ističe legendarni slovenski košarkaš (50), svojevremeno jedan od najboljih evropskih bekova.

Velika očekivanja

Zdovc ni danas ne može bez bh. igrača. Nedavno je sjeo na klupu zagrebačke Cedevite, gdje sarađuje s našim reprezentativcima Džananom Musom i Andrijom Stipanovićem.

U prvaku Hrvatske posebno mnogo očekuju od 18-godišnjeg Bišćanina, koji spada među najbolje mlade igrače u Evropi...

- Slušajte, ne volim pričati o tome. Vidim da na Musi postoji pritisak, očekivanja ljudi oko njega su velika, to nije dobro. Na meni je da ga popravljam, ukazujem na svaku grešku, odgovornost, da mu ukazujem na opcije koje on, možda, ne vidi.

Zadovoljan sam Džananom, načinom na koji radi. Ako nastavi, pred njim je svijetla budućnost - izjavio je Zdovc.

Dragić ne bi mogao sam 

Zdovca raduje naslov prvaka Evrope koji je njegova Slovenija, čiji je nekada bio i igrač i selektor, osvojila na nedavnom Evropskom prvenstvu.

- Mnogo se stvari poklopilo, ove godine smo imali i Luku Dončića i Entonija Rendolfa (Anthony Randolph). Namjerno ne spominjem Gorana Dragića, jer su njegovi kvaliteti dobro poznati, ali ni on ne bi mogao sam da nije imao takva dva imena uz sebe.

Tu je bio i Klemen Prepelič, čije igra za mene nisu iznenađenje - kaže Zdovc, koji je sa Slovenijom na EP-u 2009. osvojio četvrto mjesto.

Svjetski prvak

Zdovc je, kao igrač, s reprezentacijom bivše Jugoslavije bio evropski (1989, 1991) i svjetski prvak (1990) te olimpijski viceprvak (1988). Nastupao je za ekipe Olimpije, italijanskog Knora iz Bolonje, francuskih Limoža i Pariza, grčkih Iraklisa, Panioniosa...

Kao trener, vodio je i Split, Slovan, Olimpiju, ruski Sankt Peterburg, turski Gazijantep, grčki AEK... Zdovc je 2012. proglašen trenerom godine u Eurokupu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.