KOŠARKA

Tragom lavine ostavki u našoj košarkaškoj federaciji: Savez pozitivno poslovao u 2016., ali ga uništavaju stari dugovi

Barbarić s članovima Upravnog odbora: Naišli na opstrukcije

E. J.

15.10.2017

Izvještaj Nadzornog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine o poslovanju za 2015. zakotrljao je grudvu koja se poslije pretvorila u lavinu i svom silinom sručila na KSBiH te prijeti njegovom opstanku. 

Ono što je Nadzorni odbor na sjednicama Skupštine Saveza prezentirao, između ostalog, kao netranasparentnost u poslovanju, kasnije je privuklo interes Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu poreznici te Finansijska policija ušli u Savez te utvrdili, kako su napisali, ogromna dugovanja te niz kršenja Statuta KSBiH i važećih zakona...



Pozitivan trend

Ta se lavina sručila na novi saziv Upravnog odbora i novog generalnog sekretara Dubravka Barbarića (imenovan u aprilu prošle godine), koji su, prema nedavno sastavljenom izvještaju Nadzornog odbora za 2016., uspjeli poslovati pozitivno.

No, repovi iz prošlosti vuku Savez u ambis, stoga je Barbarić još krajem decembra 2016. podnio ostavku. U maju je to učinio i predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Fulurija, a prije nekoliko dana i potpredsjednik Sejo Bukva te članovi UO-a Mirsad Đonlagić i Mevludin Delibašić!

- Potpuno razumijem nemoć mojih kolega iz KSBiH, kao što i oni razumiju razloge mog napuštanja funkcije. Nikome u ovom trenutku ne preporučujem da ulazi u KSBiH do iskazivanja većeg interesa države.

Na svojoj sam koži osjetio da će svaki zakoniti oblik djelovanja i iskren nastup u medijima završiti različitim oblicima opstrukcija, osuda, pa čak i progona iz različitih izvora - tvrdi Barbarić komentirajući haotično stanje u krovnoj kući bh. košarke.

- Pozitivan trend finansijske konsolidacije i aktivnosti ka ostvarivanju sportskih ciljeva, među kojima je uspješno započet projekt podmlađivanja seniorskih selekcija, zaustavljen je na nivou od kojeg se to najmanje trebalo očekivati, a to je država Bosna i Hercegovina.

Obećanja s tog nivoa nisu ispunjena. Doživjeli smo brojne neočekivane opstrukcije, a predstavnik jednog nivoa vlasti čak je otvoreno uvjetovao prebacivanje novca KSBiH mojim konačnim odlaskom iz Saveza - dodaje Barbarić.

Uspjeh u sportu

On poziva sve institucije, a naročito Ministarstvo civilnih poslova, da preispita svoj pristup i iskoristi svoj utjecaj da pomogne bh. košarci i drugim sportovima.

- Uspjeh u sportu je najbolja vidljiva promocija i potvrda državnosti svake države. Ne vidim da je bilo kome u ovom trenutku stalo da zaista s neznatnim finansijskim ulaganjima i mi dobijemo takvu potvrdu državnosti i ljudske sreće koje sportisti u drugim zemljama jesu u mogućnosti priuštiti svojim sunarodnjacima - zaključio je Barbarić.

Ogroman porezni dug

Nadzorni odbor naveo je da je KSBiH u 2016. godini ostvario prihod u iznosu od 1,64 miliona maraka, odnosno 95.651 KM više od rashoda.

Dugovanja KSBiH na dan 31. decembar 2016. iznosila su 1,097 miliona KM, ali je Nadzorni odbnor naglasio da su, prema inspekcijskim nalazima, dodatno utvrđene obaveze u iznosu od 710.000 KM na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost (PDV) te još 468.000 KM poreza na dohodak i doprinose.

Utvrđeno je i da je znatan dio obaveza otpisan bez valjane dokumentacije te Nadzorni odbor zaključuje da je potrebno do kraja otkloniti sve evidentirane

nedostatke i propuste koji su navedeni u izvještajima Odbora za 2014. i 2015. godinu, kako bi KSBiH mogao u potpunosti obavljati poslove u skladu sa zakonom i drugim propisima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.