KOŠARKA

Počinje NBA liga kakvu ne poznajemo: Sve što trebate znati o velikim promjenama u ligi u kojoj igraju dva "Zmaja"

Index/Avaz.ba

17.10.2017

Utakmicom Klivelanda i Bostona (večeras, 02:00), najkvalitetnijih momčadi Istočne konferencije, počinje nova sezona NBA lige.

U novoj sezoni čeka nas i pet velikih promjena koje su možda samo uvod u potpuno ukidanje konferencija jer već godinama je Zapad puno jači od Istoka, piše Index.

Dva nova pravila  

Nakon 66 godina mijenja se format All-Star utakmice. Umjesto tradicionalnih okršaja Istoka i Zapada, gledat ćemo okršaje igrača koje izaberu košarkaši s najviše glasova navijača, novinara i igrača.

I dalje će one slabije momčadi gubiti utakmice namjerno kako bi imali veće šanse na draftu, ali novim promjenama neće više biti ogromni favoriti.    

Ova odluka donesena je nakon što je Filadelfija sramotnim tankiranjem složila momčad koja bi se u budućnosti mogla boriti za naslov prvaka. NBA liga sada želi spriječiti momčadi da namjerno gube utakmice.

NBA liga odlučila je dati zadatak sudijama da primjenjuju nova dva pravila od ove sezone.


Uvedena je mogućnost dosuđivanja namjernog prekršaja ili tehničke pogreške obrambenom igraču koji neće dopustiti šuteru da sigurno doskoči na parket. Ova promjena uvodi se nakon što se Kajvi Leonard (Kawhi) u doigravanju povrijedio nakon šuta i nezgodnog doskoka na nogu Zaze Pačulije (Pachulia). Gruzijac je promjenom položaja noge utjecao na povredu najboljeg igrača San Antonija.

Želi se smanjiti i broj namjerno izborenih prekršaja na šutu. Sudije će obratiti pažnju na to da tijelo šutera pri izbačaju lopte i kontaktu mora biti u ispravnom položaju. Ova promjena najviše će zaboljeti Džejms Hardena (James), majstora za takve situacije.

Duža sezona i zabrana odmaranja

Ovom odlukom NBA liga želi smanjiti odmaranje glavnih igrača nakon nekoliko odigranih utakmica u nizu.

Nova sezona počinje sedmicu ranije pa nećemo više gledati nevjerojatnih 18 utakmica jednog kluba u 30 dana ili četiri utakmice u pet dana.

Broj "dan za dan" utakmica, kakvih je prošle sezone bilo 482, smanjen je za deset posto, a serija od pet utakmica u sedmici smanjena za više od 50 posto.

Najvećim zvijezdama zabranjeno je odmaranje na gostovanjima jer se događalo da navijači skupo plate ulaznice kako bi vidjeli LeBron Džejmsa (James) ili Stiv Kerija (Steph Curry), a onda oni odmaraju i čuvaju se za sljedeću utakmicu. Od sada će moći odmarati samo pred svojom publikom.

Uvedeni su i dvosmjerni ugovori, a svaki klub može imati dvojicu igrača pod takvim ugovorima.

Igrat će u razvojnoj ligi za franšize NBA klubova, ali mogu uskočiti ako dođe do povreda. U NBA klubovima mogu provesti 45 dana, nakon čega moraju potpisati ugovor ili će postati slobodni igrači. Time roster NBA momčadi s 15 imena skače na 17. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.