KOŠARKA

Vraćaju se Kikanović, Sulejmanović, Stipanović...

Piše: Avaz.ba

26.10.2017

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prije dva mjeseca, u znatno oslabljenom sastavu, napravila je podvig i izborila kroz pretkvalifikacije plasman u glavnu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Zbog izmjena u sistemu i kalendaru takmičenja u kvalifikacijama, selektor Duško Vujošević ni u ovom ciklusu neće moći računati na NBA tandem (Mirza Teletović, Jusuf Nurkić), no stručni štab čini sve da bi vratio neke od drugih bitnih igrača, koji su, uglavnom zbog povreda, propustili pretkvalifikacije.

Prema riječima direktora reprezentacije Siniše Kovačevića, BiH će u kvalifikacije zakoračiti u jačem sastavu. 

Obavio razgovore 

- Razgovarao sam s većinom igrača i dobio potvrdan odgovor da će se odazvati. Ostale su još neke nedoumice koje ćemo uskoro riješiti. Očekujemo da bismo do kraja sedmice mogli objaviti spisak od 16 igrača koji će biti na pripremama - kaže Kovačević. 

Posebno bi jača trebala biti centarska linija, jer su Kovačeviću nastup potvrdili iskusni Elmedin Kikanović (Monako) i Andrija Stipanović (Cedevita).

- Pod košem ćemo sigurno dobiti dodatnu snagu sa Kikanovićem i Stipanovićem, kao i Emirom Sulejmanovićem, kao jednim od mlađih igrača koji će nam se priključiti. Na vanjskoj liniji bit će i Milan Milošević, koji mi je također potvrdio da će se odazvati - dodaje Kovačević.

U prošlom ciklusu nije bilo ni Nemanje Gordića. Kovačević vjeruje da će bek podgoričke Budućnosti ponovo obući reprezentativni dres.

Tri mjesta 

- Očekujemo da se i Gordić odazove. Ne postoji razlog zbog kojeg on ne bi bio tu, no čekamo konačnu potvrdu - izjavio je Kovačević, naglasivši da ćemo kvalifikacije vjerovatno početi bez naturaliziranog igrača.

Rivali u borbi za tri mjesta u grupi E koja vode u nastavak kvalifikacija bit će nam Rusija, Francuska i Belgija. Kvalifikacije ćemo otvoriti 24. novembra u Sarajevu protiv Rusije, dok ćemo tri dana kasnije gostovati u Francuskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.