KOŠARKA

Euroliga se ponaša cinično

Avaz.ba

21.11.2017

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) Patrik Bauman (Patrick Baumann) izjavio je da je Euroliga kriva što većina reprezentacija u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo neće moći računati na igrače iz 16 klubova elitnog takmičenja.

Rekao je da su u FIBA-i bili svjesni da u ovim terminima reprezentacije neće moći računati na igrače iz američke NBA lige, ali dodaje da je to bila odluka većine članica svjetske organizacije.

- Euroliga je odgovorna što namjerno i cinično organizira utakmice tokom kvalifikacija, stavljajući igrače u tešku poziciju da moraju birati između klubova i nacionalnih timova - rekao je Bauman, naglasivši da je Euroliga još prije dvije godine znala za novi sistem i kalendar takmičenja FIBA-e.

- Euroliga se loše ponaša. Nastavila je da provodi svoj program za dobrobit male grupe igrača. Znali su da će se ovo desiti ako se dva kalendara poklope.

Vjerujemo da žele prekinuti postojeći sistem, a mi želimo da sačuvamo model nacionalnih šampionata i timova - kaže Bauman, koji je dodao da će FIBA dozvoliti da Evropska komisija i druga nadležna tijela presude o ovom slučaju.

Podsjetimo, prvi krug kvalifikacija za SP igrat će se 24. i 27. novembra, dok su mečevi devetog kola Eurolige na rasporedu 23. i 24. novembra.

2000.

godine Euroligu je preuzela istoimena privatna kompanija i  od tada traje borba sa FIBA-om za prevlast u evropskoj košarci

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.